De natuur tussen Zeist en Leusden

Fietsroute 181303

Aangeboden door:

6120 129

Omschrijving

Deze fietsroute loopt over de Leusderheide en dwars door van de Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Glooiende heidevelden, open zandvlakten en loof- en naaldbossen wisselen elkaar af in een landschap dat van oudsher al bewoond werd door de prehistorische mens. Kampjes, banscheidingen, doodwegen, urnenvelden en grafheuvels zijn in dit gebied veelvuldig aanwezig. In het hart van de Utrechtse Heuvelrug ligt de Leusderheide. De Leusderheide heeft twee ecoducten: ecoduct Leusderheide dat in het noordwesten over de A28 loopt, en ecoduct Treekerwissel, dat in het zuidoosten over de N227 leidt. Deze ecoducten werden gebouwd om dieren zich te laten verplaatsen tussen de Leusderheide en omliggende bossen. Onder andere dassen, hagedissen en vossen maken veelvuldig gebruik van de oversteken. De Leusderheide heeft, omdat het ook als militair oefenterrein wordt gebruikt, een groot deel van zijn oorspronkelijke uiterlijk behouden. Op en rond de Utrechtse Heuvelrug vind je vele landgoederen, die prachtige doorkijkjes geven naar de welvaart van de rijken in vroeger tijden. Eén van die fraaie buitenplaatsen zie je tijdens de fietstocht. Huize Den Treek was vroeger een boerenhoeve die in 1337 al werd vermeld. In 1807 werd Ten Treek door de nieuwe eigenaar tot een echte buitenplaats verbouwd. Op dit landgoed staan een koetshuis met dienstwoning, een tuinmanswoning, boerderij ‘De Ossenstal’ en een schilderachtig jachthuis uit het jaar 1838. Deze gebouwen zijn allemaal, met uitzondering van de tuinmanswoning, op enigerlei moment gedurende de tijd uitgebreid, verbouwd of gerestaureerd.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

7
7 (Hamersveldseweg, 3833GN, Leusden, Utrecht, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

7
Jouw startpunt
Knooppunt 7
Hamersveldseweg
3833GN Leusden
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Bavoortseweg
3833BM Leusden

Boerderij Groot Schutterhoef

Maanweg
3832GB Leusden
033 - 433 30 14
Stuur een mail

VVV Leusden in de Bibliotheek Eemland

Hamersveldseweg
3833GS Leusden
033 432 49 32
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Landgoed den Treek

Landgoed Den Treek

Landgoed

Gelegen op de overgang van de Utrechtse Heuvelrug naar de Geld...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Hennie, Anders

op:

Oscar, Anders

op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 181303 | Toegevoegd op 26-11-2014 | Laatst gewijzigd op 2-7-2019

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding