Forten rondom de Vinkeveense Plassen

Fietsroute 181296

Aangeboden door:

3512 108

Omschrijving

Verken natuur- en watersportgebied de Vinkeveense Plassen en dompel je onder in de gezellige drukte van dit populaire recreatiegebied in de Randstad. Jachthavens en gezellige restaurants brengen leven op de oevers, terwijl waterskiërs, duikers en schippers op het water juist hun heil zoeken. In de plassen, die soms wel tot 53 meter diep zijn, liggen langgerekte eilanden die gebruikt worden als legakkers, waar vroeger de natte turf op gedroogd werd, want de plassen zijn ontstaan na de intensieve turfwinng in dit gebied. Aan de Vinkveense Plassen parkeer je de auto bij Pannenkoeken restaurant Het Voordek. Het ruime terras aan het water nodigt je uit om er een lekker kopje koffie en met vers gebakken appeltaart te bestellen, maar ook na de fietstocht kun je er genieten van overheerlijk, vers gebakken pannenkoeken. Er staan overigens ook genoeg andere gerechten op de kaart, zodat dit veelzijdige restaurant een prima stek is om neer te strijken wanneer je van de fiets stapt. De forten in de Randstad zijn ook leuk om te bezoeken. De tocht neemt je als eerste mee naar het Fort bij Nigtevecht. Dit fort is gebouwd tussen 1888 en 1903 en maakt deel uit van de Stelling van Amsterdam, als onderdeel van de linie Abcoude-Nigtevecht. Deze linie bestaat uit het fort bij Abcoude, de batterijen ten oosten van Abcoude, het fort bij Nigtevecht en de wal tussen de Geindijk en het fort bij Nigtevecht. Het fort aan het Amsterdam-Rijnkanaal heeft een commandant, drie officieren, 21 onderofficieren en 301 korporaals en manschappen gehuisvest. Rondom Fort Waver-Amstel huppelen veel konijnen in het riet en het gras in en om de slotgracht. Dit fort maakt onderdeel uit van de Stelling van Amsterdam. Het primaire doel was om inundatiesluizen in de omgeving te verdedigen, maar ook de bescherming van het Groot Mijdrecht waterschap aan de voorkant van het fort. Het Fort bij Uithoorn verdedigde heel wat anders. In plaats van waterwegen af te sluiten, werd dit fort gebouwd ter bescherming van de (voormalige) spoorwegen die van Uithoorn naar Alphen aan de Rijn en van Uithoorn naar Nieuwersluis-Loenen liepen. Het fort is nog voor een groot deel in goede, originele staat, wat je een mooie kijk op een militair stukje geschiedenis in deze regio geeft.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

38
38 (Baambrugse Zuwe, 3645DL, De Ronde Venen, Utrecht, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

38
Jouw startpunt
Knooppunt 38
Baambrugse Zuwe
3645DL De Ronde Venen
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Herenweg
3645DL De Ronde Venen

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Ochtendfietstocht van Waverveen naar Hoofddorp 06

Fort bij Uithoorn

Fort

Het Fort bij Uithoorn werd in 1911 gebouwd als onderdeel van d...

Meer informatie
FOTO Fort Nigtevecht

Fort Nigtevecht

Fort

Fort Nigtevecht is onderdeel van de Stelling van Amsterdam dat...

Meer informatie
Fort Waver-Amstel

Fort Waver-Amstel

Fort

Achter dijken, langs waterwegen en veelal aan het einde van bo...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Prachtige route,5 sterren dubbel en dwars waard"

  op:

Yvon

op:

"Super mooie fietstocht, een aanrader"

  op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 181296 | Toegevoegd op 26-11-2014 | Laatst gewijzigd op 28-11-2017

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding