Geniet vanuit Renswoude richting Amersfoort en Leusden

Fietsroute 180201

Aangeboden door:

7443 103

Omschrijving

Deze route neemt je mee door de fraaie natuur in de Gelderse Vallei, een streek in het midden van Nederland tussen Amersfoort, Barneveld en Veenendaal. Dit relatief laag gelegen gebied heeft een nat karakter. Je fietst hier door een landschap dat bestaat uit een mix van grasland en kleine bos- en heidegebieden. In sommige delen van het gebied is nog blauwgrasland te zien, een kwetsbaar grasland dat voorkomt op voedselarme, natte gronden in beekdalen en laagvenen. In de Gelderse vallei ligt een deel van de voormalige Grebbelinie, de voorverdediging van de Hollandse Waterlinie. In 1745 is de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden begonnen met de aanleg van de Grebbelinie om Holland via inundatie te beschermen tegen invallen van vijanden. De linie werd tot het einde van de negentiende eeuw onderhouden. In 1926 werd een groot deel van de vestingwerken opgeheven. Echter, in 1939 is de Grebbelinie weer in gebruik genomen vanwege de Duitse dreiging. In 1951 verloor de linie officieel zijn verdedigende functie, maar niet zijn cultuurhistorische waarde! De verdedigingslinie kreeg in 2011 de status van rijksmonument omdat het een unieke staalkaart van verdedigingswerken vormt. De linie ligt voor een deel aan het Valleikanaal waar je langs fietst. Op je route zie je nog een aantal andere monumentale gebouwen. Bij Renswoude kom je langs Kasteel Renswoude. Deze burcht heeft twee gezichten. De achtergevel is helemaal voorzien van wit pleisterwerk en doet denken aan een weelderige buitenplaats, terwijl de voorkant met de torens een echte kasteeluitstraling heeft. In het kasteelpark staan loofbomen met een gemiddelde leeftijd van 150 jaar. Landgoed Stoutenburg mag je niet overslaan als je meer wil weten over de natuur en cultuurhistorie van de Gelderse Vallei. In de filmzaal kom je alles te weten over de Heerlijkheid Stoutenburg. Even later rij je langs Den Olden Florus, één van de oudste standerdmolens in Nederland. Het exacte bouwjaar van de korenmolen is onbekend, maar het is zeker dat de molen al voor 1584 gebouwd werd. De route start en eindigt op het gratis toegankelijke parkeerterrein van restaurant De Dennen in Renswoude. In 2009 vierde dit restaurant zijn 75-jarige jubileum. De Dennen wordt inmiddels door de derde generatie Van de Wetering gerund en ontwikkelde zich van een gezellig café tot een uitstekend familierestaurant. Je kunt hier à la carte eten in een gemoedelijke, gastvrije sfeer. Behalve een lekkere maaltijd heb je nog een reden om hier een keertje terug te komen: vanaf deze locatie kun je immers ook route 127085 rijden.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Restaurant De Dennen (Utrechtseweg, 3927 AW, Renswoude, Utrecht, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Restaurant De Dennen
Utrechtseweg
3927 AW Renswoude
Plan route naar startpunt

Oplaadpunt

Utrechtseweg
3927GH Renswoude

VVV Renswoude in de Openbare Bibliotheek

Catharina Mossellaan
3927BR Renswoude
0900 83 58 93
Stuur een mail

Parkeerplaats

Kerkpad
3927BE Renswoude

Grebbelinie bezoekerscentrum

Schalm
3927 EG Renswoude

veenendaal-de klomp

Rondweg De Klomp
6745XE Ede

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

 Restaurant De Dennen

Restaurant De Dennen

Restaurant

In de Gelderse Vallei ligt Restaurant De Dennen. Vanaf hier ku...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Geen foto van Molen Den Olden Florus

Molen Den Olden Florus

Windmolen

Den Olden Florus is een standerdmolen, een van de oudste molen...

Meer informatie
Kasteel Renswoude, voormalig Borchwal

Gran Canal Kasteel Renswoude

Kasteel

Grand Canal bij kasteel Renswoude is een watergebied en maakte...

Meer informatie
Kasteel Stoutenburg

Stoutenburg

Kasteel

Stoutenburg is een landgoed in Utrecht. In 1259 werd hier een ...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Mooie route door (voornamelijk) rustige buitenwegen"

 geplaatst op:

Slechte aanwijzingen daardoor meerdere keren fout gefietst!

Cor, Anders

op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 180201 | Toegevoegd op 31-10-2014 | Laatst gewijzigd op 27-12-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding