Van Gogh in Brabant

Fietsroute 179985

Aangeboden door: Visit Brabant

7023 29

Omschrijving

Het Brabantse leven en landschap vormen de basis van het werk van Vincent van Gogh (1853-1890). Zijn liefde voor de eenvoudige mens, de natuur en het boerenland, het begon allemaal in de prachtige provincie Noord-Brabant. Fiets door de wereld van Vincent van Gogh met vijf unieke routes van samen 335 km. Deze routes zijn apart van elkaar te fietsen en starten vanaf de onderstaande Van Gogh erfgoed locaties:


Kunsthistoricus Rebecca Nelemans verdiept zich al jaren in de Brabantse periode van Vincent van Gogh. Ze neemt je mee naar een aantal van haar favoriete plekjes langs de route:

 1. Het van Goghkerkje in Nuenen
  De Hervormde kerk in Nuenen wordt in de volksmond het Van Gogh kerkje genoemd. Toen zijn moeder een tijdje bedlegerig was, maakte Vincent een mooi schilderijtje van deze kerk. Het leuke is dat de omgeving van de kerk nauwelijks veranderd is. Je herkent nog zo de sfeer van het beroemd geworden schilderijtje.

 2. Geboortegrond Zundert
  “Heilige grond”, noemde de Jan Wolkers het, toen hij – al op leeftijd – over de poort klom om de grond van Vincent te beleven. Jaren later werd op deze plek een museum ingericht, een podium voor kunstenaars van deze tijd. En nog steeds blijkt hoe Vincent zelfs de jongste generatie kunstenaars weet te inspireren.

 3. De Lokker en ’t Broek
  Onderweg kom je langs prachtige natuurgebieden als De Lokker tussen Zundert en Etten-Leur en ’t Broek bij Nuenen. Je beleeft hier nog het pure Brabantse land waar Vincent zo verknocht aan was: “En het Brabant dat men gedroomd heeft, daar komt de werkelijkheid soms al heel dicht bij.” schreef Vincent in 1884 aan zijn broer Theo.

 4. ’t Spittende boerinnetje, Het Noordbrabants Museum ’s-Hertogenbosch
  Vincent maakte dit schilderijtje als een studie voor de opdracht die hij kreeg om de eetkamer van zijn vriend Antoon Hermans in Eindhoven te decoreren. Hij bedacht daarvoor een serie schilderijen met de werken van het land. Kijk hoe haar lichaam gekromd staat over de spade. Hoe ze vanuit haar ene heup en schouder kracht zet bij het spitten. En hoe dat witte mutsje afsteekt tegen de omgeploegde aarde.

 5. Opwettense Watermolen
  Vincent hield van de nostalgische hutten met rieten daken, die ook in zijn tijd al plaats maakten voor vernieuwing. In een tijd dat de stoommachine in opkomst was, bestudeerde Vincent juist de oude watermolens. De Opwettense watermolen is er een mooi voorbeeld van. Maar je vindt hier in de buurt ook nog de Collse en de Genneper watermolen. Vincent tekende en schilderde ze allemaal.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

74
74 (Heuvel, 5674RR, Nuenen, Noord-Brabant, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

74
Jouw startpunt
Knooppunt 74
Heuvel
5674RR Nuenen
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

De Polder
5674ST Nuenen c.a.

VVV Nuenen in Vincentre

Berg
5671CD Nuenen c.a.
040 283 96 15
Stuur een mail

helmond brandevoort

Diepenbroeksingel
5707DH Helmond

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 179985 | Toegevoegd op 27-10-2014 | Laatst gewijzigd op 14-3-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.100.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding