De natuur en industrie langs de Noordzeekust

Fietsroute 179629

Aangeboden door:

2287 45

Omschrijving

Tijdens je rondje van Hellevoetsluis naar Oostvoorne kom je door een prachtig bosrijk gebied. Het relatief jonge Annabos werd rond 1980. Populaire bomen waren wilgen, eiken, essen en elzen, die je dan ook veelvuldig terugziet in dit bos. Vogels bouwen hun nesten in de toppen van de bomen en fluiten het hoogste lied op de takken, terwijl buizerds jacht maken op de kleinere zoogdieren en bonte spechten je fietstocht begeleiden met een gezellig geroffel op de boomstammen. Je kijkt aan de rand van het bos uit over een uitgestrekte weide. Lepelaars en kleine zilverreigers weten het grazige land te vinden, omdat zij hier hun voedsel zoeken.

Fietsend langs de oevers van het Oostvoornse meer kun je uitkijken over een industriegebied dat zijn weerga niet kent. De petrochemische industrie blaast hier indrukwekkende rookwolken de lucht in. Het Oostvoornse meer ontstond toen het Brielse Gat in 1966 werd aangelegd, dat een afscheiding met de Noordzee veroorzaakte. Hoewel er niet veel vissen in het meer leven, kun je er wel de driedoornige stekelbaars, de paling, de tarbot, dikkopjes, donderpadden, puitaal, kokkels, strandgapers, forellensoorten en haring vinden. Wie er een kijkje onder water gaat nemen, zal er scheepswrakken tegenkomen, want het Oostvoorne meer is door een zandbank die er vroeger lag een waar scheepskerkhof.

Bezoekerscentrum Tellenaplas is een leuke locatie om even van de fiets te stappen. Het centrum is vernoemd naar een plantje dat middenin het duingebied van Voorne groeit: de Anagallis tellena. Je kunt in het bezoekerscentrum een tentoonstelling bekijken over het ontstaan van de duinen en de flora en fauna die er te vinden zijn.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

23
23 (Haaven, 3221AE, Hellevoetsluis, Zuid-Holland, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

23
Jouw startpunt
Knooppunt 23
Haaven
3221AE Hellevoetsluis
Plan route naar startpunt

VVV Hellevoetsluis

Oostzanddijk 3
3221AL Hellevoetsluis
0181 31 23 18
Stuur een mail

Parkeerplaats centrum

Zoomweg
3221LR Hellevoetsluis

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Bezoekerscentrum Tenellaplas

Bezoekerscentrum Tenellaplas

Bezoekerscentrum

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Theo

op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 179629 | Toegevoegd op 20-10-2014 | Laatst gewijzigd op 3-5-2021

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding