Fietsen tussen de Linge en Waal

Fietsroute 179620

Aangeboden door:

6852 135

Omschrijving

Een deel van deze route voert je langs de rivier de Linge. Hier kun je lekker over het water staren en tot rust komen, maar er liggen ook mooie historische monumenten naast de rivier. Ook gaat de route door Leerdam en enkele omliggende dorpjes.

GeoFort
De route begint bij Fort bij de Nieuwe Steeg. Dit fort werd in 1879 gebouwd als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en het bestaat uit een bomvrije kazerne, een gracht met ophaalbrug en een wachthuisje. Na de Tweede Wereldoorlog verloor het fort haar functie en tegenwoordig is het ingericht als educatieve attractie op het gebied van cartografie en navigatie onder de naam GeoExperience. Bij het bijbehorende GeoFort café kun je heerlijk eten of een kopje koffie drinken voor of na je fietstocht.

Bezienswaardigheden langs de Waal
Een eindje verder vind je Fort Vuren. Dit fort werd in 1844 gebouwd om samen met fort Loevestein ervoor te zorgen dat vijanden niet naar het westen konden trekken. Over de oever van de Waal fiets je verder naar molen de Blauwe Reiger in Haaften. Deze korenmolen werd in 1856 gebouwd ter vervanging van een standerdmolen die het jaar daarvoor uitbrandde. Met deze stellingmolen wordt op vrijwillige basis nog steeds veevoer gemalen.

Glasstad Leerdam
Aan de oever van de Linge ligt ‘glasstad’ Leerdam. Het plaatsje ontstond in 1143 en werd destijds ‘Ter leede’ genoemd. In 1382 verkreeg Leerdam stadsrechten. In de achttiende eeuw namen de hout- en de glasindustrie een vlucht en daardoor werd de stad welvarender. Deze rijke historie zie je nog goed terug in de oude gebouwen, zoals de Grote Kerk, het museum Het Hofje van Mevrouw Van Aerden en de overgebleven stadsmuren. Vanaf Pasen tot en met eind september kun je de glasblazers uit binnen- en buitenland en hun werk bewonderen in het Glascentrum. Verder is Leerdammer kaas ook een bekend product geworden door de jaren heen.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

GeoFort (Nieuwe Steeg, 4171KG, Herwijnen, Gelderland, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
GeoFort
Nieuwe Steeg
4171KG Herwijnen
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Voorstraat
4147CD Lingewaal

Drinkwatertappunt Oasen (Vijfheerenlanden)

Drinkwatertappunt Oasen
4141AS Vijfheerenlanden

De Glashof

Westwal 10
4141AP Leerdam
0345 - 63 26 29
Stuur een mail

leerdam

Stationsweg
4141HD Leerdam

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

http://www.fietsvoordeelpas.nl/webelements/data/restaurants303.png

GeoFort

Restaurant

GeoFort in Herwijnen ligt op een prachtig historisch forteilan...

Meer informatie
http://fietsknooppunt.routeplanner.nl/html/PictureBase/42-Fort-Vuren.png

Fort Vuren

Fort

Fort Vuren is één van de gezelligste forten van de Nieuwe Holl...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Geen foto van Molen De Blauwe Reiger

Molen De Blauwe Reiger

Windmolen

De korenmolen werd in 1856 gebouwd ter vervanging van een stan...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Mooie route"

 geplaatst op:

April gereden , fiets pontje was nog niet in gebruik , dus hebben een alternatieve route gemaakt en een Waal dijk was in onderhoud , maar dit is een aanrader

"Prachtig"

 geplaatst op:

Leuke pittoreske dorpjes, mooie route langs de Linge en de Waal. Wel veel tegenwind (de dijk routes is lang!) en let op. Ze zijn met de dijk verzwaring bezig. Delen van de dijk zijn momenteel afgesloten. (23-4-22). Bloeiende bermen, vergezichten en de afwisseling van dijk, dorp en landerijen maken veel goed. Aanrader.

Franca, Anders

op:

"Mooie route wel veel polder met wind."

 geplaatst op:

Als wij goed de kaart hadden bestudeert hadden we meer langs de Linge kunnen rijden i.p.v. de polder. Maar goed dat is persoonlijk. De route was verder prachtig hoor.

Rien, Noord-Brabant

op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 179620 | Toegevoegd op 20-10-2014 | Laatst gewijzigd op 4-11-2020

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding