De natuur tussen Winterswijk en Lichtenvoorde

Fietsroute 178473

Aangeboden door:

8146 157

Omschrijving

Lichtenvoorde is een fascinerend stadje. Het heeft een interessante geschiedenis; het behoorde land tot het bisdom Münster en heeft een rooms-katholieke inslag. Op de markt van Lichtenvoorde ligt een gigantische zwerfkei van ruim 20.000 kilo. In 1874 is deze kei daar neergelegd ter ere van het 25-jarig regeringsjubileum van koning Willem III. Er waren 99 mensen voor nodig om de steen van het Vragenderveld naar het centrum van Lichtenvoorde te slepen. Aan deze steen dankt Lichtenvoorde haar bijnaam: ‘Keistad’. De inwoners worden ook wel ‘keienslöppers’ (keienslepers) genoemd. De leeuw die boven op de steen is geplaatst verwijst naar het wapen van de heren van Bronkhorst. Door de jaren heen is de leeuw twee keer vervangen. In de zomer trekken twee grote evenementen tienduizenden bezoekers naar Lichtenvoorde. Het grootste betaalde muziekfestival Zwarte Cross en het bloemencorso van de Lichtenvoorde zijn altijd erg leuk. Het bloemencorso staat op de lijst van Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed en daarmee is het voortbestaan van dit evenement verzekerd. Het Korenburgerveen is een natuurreservaat iets te noordwesten van Winterswijk. Het is voor een groot deel in handen van de Vereniging Natuurmonumenten en het gebied bestaat vooral uit hoogveen, moerasbos, heide en voedselarme graslanden. Op het gebied groeit onder andere wollegras en je kijkt uit over eindeloze gele zeeën van gekroesde melkdistel. Twee vogelsoorten die je er veel terug vindt zijn de kleine bonte specht en de havik. In de moerassige gebieden kun je hier en daar een ringslang tegenkomen. Maar ook in Winterwijk zelf vind je bezienswaardigheden die de moeite meer dan waard zijn. De Olliemölle is een watermolen die vroeger tot de goederen van de Heerlijkheid Borculo behoorde. De Meenkmolen is een korenmolen in een buurtschap van Winterwijk (Miste). De korenmolen werd in 1851 gebouwd en werd vernoemd naar de boer die hem bemaalde en op het terrein woonde. De molen is altijd gepacht door de familie Woordes, die de molen in 1952 kocht. De achtkantige molen staat op een verhoging, die kenmerkend is voor beltmolens. Het graan wat anno 2014 met de molen wordt gemalen, wordt door vrijwillige molenaars geproduceerd. Voor een ontspannen fietsvakantie boek je een verblijf bij Buitengewoon Lievelde, aan het startpunt van deze fietstocht. Moderne recreatiewoningen zijn uitgerust met luxe faciliteiten, zoals vloerverwarming en zonnepanelen. Of wat denk je van een Finse sauna, of een jacuzzi waar je met zeven personen in kunt bubbelen? Je kunt vanaf het terras ver van je af kijken, want de vakantiewoningen worden omringd door weilanden. Het is een heerlijke uitvalsbasis voor fietstochten, en een plek waar je lekker kunt ‘thuiskomen’. Met een verblijf maak je gebruik van ons fietsarrangement, want ook route 178475 begint en eindigt bij Buitengewoon Lievelde.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Buitengewoon Lievelde (7137 NC, Oost Gelre, Gelderland, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Buitengewoon Lievelde
7137 NC Oost Gelre
Plan route naar startpunt

Oplaadpunt

Koningsplein
7137MX Oost Gelre

lichtenvoorde-groenlo

Lievelderweg
7137MX Oost Gelre

Parkeerplaats centrum

Varkensmarkt
7131DH Oost Gelre

VVV Lichtenvoorde

Markt
7131DG Oost Gelre
0544 37 57 75
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

http://www.fietsvoordeelpas.nl/webelements/data/groepaccommodaties010.png

Buitengewoon Lievelde

Groepsverblijf

In de landelijke omgeving van het dorpje Lievelde vind je de v...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Geen foto van Meenkmolen

Meenkmolen

Windmolen

De beltmolen werd gebouwd in 1851 en in 1989 gerestaureerd vol...

Meer informatie
Molens Den Helder_olie- en korenmolen_Winterswijk

De Olliemölle - Watermolen Den Helder

Waterradmolen

Een voormalige dubbele watermolen uit de veertiende eeuw aan d...

Meer informatie
http://www.fietsvoordeelpas.nl/webelements/data/fietscafes157.png

Berenschot

Waterradmolen

De Berenschot’s Watermolen is een watermolen uit 1652 aan de r...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Ton

op:

"Bloeiende bermen"

 geplaatst op:

Helaas is de route niet compleet er missen nummers opletten dus Verder een prachtige tocht,vooral t otterpad

"Er zitten een paar mooie stukken tussen op onverharde paden. De rest zijn lange saaie stukken met weiland weiland en nog eens weiland .."

  op:

Jos

op:

"Mooie route. Veel onverharde en stoffige paden, maar wat een mooie omgeving!"

  op:

"Geweldig, zo mooil"

 geplaatst op:

Begonnen met deze route bij knooppunt 37,in Lichtenvoorde en wat een mooie route, als het weer meewerkt, hoef je echt niet ver weg Nederland, nu dus de achterhoek is zo mooi, wij hebben weer genoten, dankjewel route.nl

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 178473 | Toegevoegd op 6-10-2014 | Laatst gewijzigd op 4-1-2023

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding