Stormpalen en Scheurbroecken

Fietsroute 175195

Aangeboden door:

1653 13

Omschrijving

Voel de kruitdampen opstijgen en proef de geneugte van het ooit zo verdeelde platteland. Beleef de cultuurhistorische fietsroute Stormpalen en Scheurbroecken die je door Bredevoort, Lievelde en Groenlo voert. In dit deel van de Achterhoek is eeuwenlang gestreden. Voor godsdienstvrijheid en voor een zelfstandig Nederland met vrije boeren en burgers. De strijd was barbaars, niets ontziend en hield soms deccenia aan. Al in de 16de eeuw erfde koning Fillips II van Spanje alle graafschappen en hertogdommen in het tegenwoordige Nederland. Zijn persoonlijke missie was om elke staatsburger te behouden voor het katholieke geloof. Dat viel bij ons, vrijgevochten Nederlanders helemaal verkeerd, wat genoeg munitie was voor een opstand die 80 jaar zou duren. Een periode waarvan je de sporen terugziet tijdens deze bijzondere fietsroute. De route begint bij de VVV in het middeleeuwse vestingstadje Bredevoort dat Prins Maurits in 1597 op een unieke wijze wist te veroveren. Je fietst langs de plek van de oude burcht, via uitgestrekte akkers en over smalle bospaadjes richting Lievelde. Daar had het leger van Prins Frederik Hendrik in de 80-jarige oorlog zijn hoofdkwartier. Verder naar vestingstad Groenlo, die nog altijd het toneel vormt van de 17-eeuwse veldslag die er ooit plaatsvond. Weetje: ‘Scheurbroecken’ waren palen met ijzeren weerhaken, gemaakt om vijanden tegen te houden!

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

De VVV fietsroutes op www.route.nl leiden je naar de mooiste plekjes in Nederland en Belgi�«. Als geen ander weet de VVV waar de leukste, interessantste bezienswaardigheden zijn. Wat je ook wilt gaan doen, de VVV weet waar je moet zijn!

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

TOP Marveld
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
TOP Marveld
Elshofweg
7141DE Oost Gelre
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Parallelweg
7141DD Oost Gelre

VVV Groenlo

Kevelderstraat
7141AA Oost Gelre
0544 46 12 47
Stuur een mail

lichtenvoorde-groenlo

Lievelderweg
7137MX Oost Gelre

Zwolse Markeweg 5
7142HX Groenlo

Biologisch Station Zwillbrock e.V.

Zwillbrocker Straße 10
48691 Vreden
+49 2564 98600
Stuur een mail

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 175195 | Toegevoegd op 10-9-2014 | Laatst gewijzigd op 6-1-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.300.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding