Tussen het Hollands Diep en Breda

Fietsroute 173057

Aangeboden door:

2134 29

Omschrijving

Bourgondisch genieten in pittoreske dorpen, op mooie plekjes in een schilderachtig landschap. De diversiteit en variatie van Brabant blijft je verrassen en is overal even hartelijk. Vanaf TOP Lage Zwaluwe fiets je naar de Hoekse Molen (romp/restant).De Dan doet zich een stukje verder de Hoekse Molen (romp/restant) aan. Deze onttakelde stellingmolen staat in de Zevenberschen Hoek aan de Hoge Zeedijk. De ronde stenen molen werd in 1873 gebouwd en werd gebruikt als korenmolen. In 1934 werd de molen onttakeld en is later nooit gerestaureerd of herbouwd. Vandaag de dag is alleen de romp nog over. De ligging van het dorpje Terheijden aan de rivier en vlak bij Breda heeft als resultaat gehad dat er in de geschiedenis veel gestreden is. Tegen het tij van het water, maar er vonden ook schermutselingen plaats omdat Breda een belangrijke rol had in de verdediging en bescherming van Holland tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Onder andere de Kleine Schans doet hieraan herinneren. De Kleine Schans is een overblijfsel uit deze tijd en werd aangelegd door de Spanjaarden in 1590. In 1637 geven de Staatse troepen de vesting haar huidige vorm en gebruikten zij hem als beschermingswerk voor de scheepvaart op de Mark en de verbinding van Breda en Moerdijk. De schans wordt na de Tachtigjarige Oorlog in 1680 afgebroken, maar in 1830 wordt er op dezelfde plek een nieuwe burcht gebouwd om te dienen als vesting tijdens de Belgische Afscheidingsoorlog. De omgeving van de schans werd ingericht als natuur- en recreatiegebied. Tenslotte kom je langs stellingmolen Zeldenrust. De molen die dateert uit 1866 werd gebruikt voor het malen van graan en was tot 1946 in bedrijf. Daarna raakte hij in verval, tot hij in 1990 voor het symbolische bedrag van 1 gulden werd verkocht aan Stichting Molen Zeldenrust, die speciaal was opgericht om deze molen te restaureren. Het opknappen van de molen was kostbaar en vond daarom in twee fasen plaats; eerst werd de buitenkant van de molen hersteld. Later kwam pas het binnenwerk de beurt. De molen maalt nu op vrijwillige basis weer graan.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

TOP Lage Zwaluwe
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
TOP Lage Zwaluwe
Kwistgeldweg
4926AS Lage Zwaluwe
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Nieuwlandsedijk
4926AS Drimmelen

lage zwaluwe

Westelijke Parallelweg
4765ZZ Moerdijk

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Hoekse Molen (romp/restant)

Hoekse Molen (romp/restant)

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie
Kleine Schans - Etappe 7 - ZWL

De Kleine Schans

Fort

De Kleine Schans wordt dan wel klein genoemd, ze heeft een heu...

Meer informatie
Geen foto van Zeldenrust

Zeldenrust

Windmolen

In Hooge Zwaluwe vind je de molen Zeldenrust. Deze molen werd ...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 173057 | Toegevoegd op 29-8-2014 | Laatst gewijzigd op 10-12-2017

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.100.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding