Hunebed en grafheuvelroute

Fietsroute 173053

Aangeboden door:

2489 141

Omschrijving

Er is prachtig groene natuur binnen een bereik van slechts enkele kilometers: De Strubben en het Kniphorstbos vormen als onderdeel van Natura 2000-gebied en Nationaal Park De Drentsche Aa, het enige archeologische reservaat van Nederland. De naam van het gebied verwijst naar de ‘stobbige’ eiken die er groeien en naar de man die de heidevelden, die hier eerst de natuur vormden, heeft ontgonnen. In het archeologische reservaat vind je nog verschillende sporen uit de prehistorie, zoals hunebedden en tientallen grafheuvels. Historische hoogtepunten worden gevormd door de hunebedden, die je in dit gebied veel aantreft. Hunebed D08 en hunebed D09 zie je als eerste tussen de grafheuvels liggen. D08 is een mooie exemplaar en vier dekstenen rusten nog mooi op acht sluitstenen. Eén poortsteen is nog aanwezig. Waar ooit een tweede lag is te zien door de markering van een cementafdruk. D09 is incompleet en staat langs een drukke weg. Het monument staat er verloren bij in de bebouwde kom. Het werd regelmatig respectloos als een verkapte fietsenstalling gebruikt, wat de reden is voor het plaatsen van een verbodsbord en een fietsenrek. Tussen de grafheuvels in gebied De Strubben, ligt hunebed D07. Het is een middelgroot hunebed, waar alle vier de dekstenen nog aanwezig zijn. Eén daarvan is echter gebroken en ligt deels in de grafkelder. Hunebed D10 is niet helemaal compleet meer. Twee van de vier dekstenen rusten nog op de zeven zij- en twee sluitstenen. Het hunebed is omheind, omdat er een schaapskudde in het heuvelachtige bos- en heidegebied graast. Bij het hunebed staat een zuiltje waarop je wat meer informatie kunt vinden. Hunebed D12 is één van de kleinere hunebedden die gevonden zijn. Het ligt op een es vlakbij Eext. Wanneer je het portaalgraf wilt bekijken, moet je een zandpad volgen, dat overgaat in gras. D12 werd in 1918 aan een onderzoek onderworpen door de bekende archeoloog Albert van Giffen. Twee kilometer verder kom je langs een enorme heuvel, waarin het kleine hunebed D13 ligt verscholen. Daarmee heeft het stenen graf een redelijk unieke uitstraling. De ingang van deze hunebed is goed te zien. Toen honderd jaar geleden dit hunebed werd onderzocht, ontbrak de deksteen. Deze is er later pas bijgelegd. Wat dit hunebed nog bijzonderder maakt, zijn de vondsten die hier in het verleden zijn opgegraven. Zo zijn er bijvoorbeeld potten gevonden met daarin verbrande botten. Het laatste hunebed dat je kunt gaan bekijken is heel herkenbaar, omdat hij erg groot en nog vrij compleet is. De stenen zijn zo gigantisch, dat je je afvraagt hoe men ze ooit op elkaar heeft weten te leggen met alleen stenen en houten gereedschap.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

50
50 (Oude Groningerweg, 9461BP, Aa en Hunze, Drenthe, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

50
Jouw startpunt
Knooppunt 50
Oude Groningerweg
9461BP Aa en Hunze
Plan route naar startpunt

Oplaadpunt

Oude Groningerweg
9461AT Aa en Hunze

Parkeerplaats

Eexterweg
9461BB Aa en Hunze

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Hunebed D13

Hunebed D13

Hunebed

Hunebed D13 is een klein hunebed in de buurt van Eext. Dit hun...

Meer informatie
Geen foto van Hunebed D08

Hunebed D08

Hunebed

Dit hunebed verkeert in redelijk goede staat. Alle vier de dek...

Meer informatie
Geen foto van Hunebed D07

Hunebed D07

Hunebed

Het landschap van Drenthe herbergt vele cultuurhistorische sch...

Meer informatie
Geen foto van Hunebed D12

Hunebed D12

Hunebed

Hunebed D12 ligt ten zuidwesten van Eext in Drenthe. Dit is ee...

Meer informatie
Geen foto van Hunebed D10

Hunebed D10

Hunebed

Twee van de vier dekstenen van dit hunebed rusten nog op de ze...

Meer informatie
Geen foto van Hunebed D09

Hunebed D09

Hunebed

Dit hunebed is incompleet en het staat in de bebouwde kom. Je ...

Meer informatie
Hunebed D14 at Eext.

Hunebed D14

Hunebed

Ten zuiden van Eext vind je hunebed D14 tegenover het voormali...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Mooie route tussen de akkers er over de heide en bossen."

  op:

Naomi

geplaatst op:

Erg mooie route met veel natuur

"Knp.bordjes ontbreken."

 geplaatst op:  

Fiets je deze route met GPS dan kun je de routelijn volgen . Maar alleen met een lijst nr's is het lastig te doen omdat niet op elk kruispnt een overzichtsbord staat. Er ontbreken nogal eens knp.bordjes. Deel tussen 72 en 51 lange rechte paden tussen akkers door. Minder leuk om hier te fietsen. Verder een mooie bosrijke route. In Eext was de route onduidelijk.

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 173053 | Toegevoegd op 29-8-2014 | Laatst gewijzigd op 22-4-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding