Beleef Twente

Fietsroute 173046

Aangeboden door:

2369 23

Omschrijving

Dicht bij de grens met Duitsland is het Twentse landschap prachtig. Denekamp is één van de grootste dorpen in de regio. Rond de vijftiende eeuw was het nog een klein dorpje dat amper honderd huizen telde, die aan de enige dorpsstraat stonden. Men was er gelovig en ging naar de Sint Nicolaaskerk, die in de dertiende eeuw werd gebouwd van Bentheimer zandsteen. De kerktoren is later aangebouwd. Nog altijd vormt de kerk het centrum van het dorp en speelt het rooms-katholieke geloof nog een relatief grote rol voor de inwoners van Denekamp. Zo wordt er vasthouden aan traditionele Paasgebruiken: het ‘eiergaddern’ op Palmzondag en op Paaszaterdag wordt er hout gehaald. Op Eerste Paasdag wordt dan het Paasvuur ontstoken. Ook aan oude tradities wordt nog altijd belang gehecht: klootschieten en midwinterhoornblazen zijn nog altijd populair in Denekamp.

Fiets naar authentieke watermolens en oude landgoederen, die je het mooiste van Twente tonen. De Molen van Frans dient zich na nog geen drie kilometer fietsen al aan. Deze bovenslag watermolen is gebouwd op de Mosbeek in 1725. De Molen van Frans maalde koren en papier. In 1870 kwam de molen in het bezit van de familie Frans, waaraan de molen zijn naam te danken heeft. Sinds 1963 is de molen eigendom van de stichting Landschap Overijssel. Deze heeft de molen helemaal laten restaureren en bracht er een tentoonstelling in onder. Deze tentoonstelling gaat over de geschiedenis van de molen en de flora en fauna rond de Mosbeek. De molen is op zondagen van 10:00 tot 17:00 te bezoeken.

Na een aantal kilometer kom je nabij Ootmarsum. In het historische kunststadje Ootmarsum zelf zijn verschillende bezienswaardigheden, musea, galerieën en winkels. Je bent hier omgeven door veel afwisselend natuurschoon, zoals heidevelden, bronnen, essen en bossen. In dit typisch Twentse landschap overheersen nog de rust en ruimte van het kleinschalige agrarische landschap.

Een ander landgoed, waar ook een watermolen bij hoort, is Herinckhave. De havezate wordt voor het eerst genoemd in 1350, en het achttiende-eeuwse huis wordt omringd door grachten. Op het landgoed staan verder voormalige boerderijen en hun bijbehorende landbouwschuren. De havezate zelf brandde in 1959 grotendeels af, maar werd samen met de kapel en de watermolen in de jaren ’70 gerestaureerd. Een deel van het terrein, dat toegankelijk is via twee lanen, heeft de status van Archeologisch Monument.

Dan kom je weer terug in Mander, bij Landgoed De Mosbeek. Een comfortabel huis staat op een eeuwenoud boerenerf en kan tot 11 personen een sfeervolle overnachting bieden. Ook grotere gezelschappen kunnen ontvangen nabij Landgoed De Mosbeek. Het Twentse coulisselandschap lijkt gemaakt om doorheen te fietsen, en met een overnachting in het vakantiehuis wordt dat nog gemakkelijker. Je fiets stal je ’s avonds veilig binnen en de e-bike kan in de schuur opgeladen worden, zodat je de volgende dag nog een tochtje kunt gaan maken. We bevelen route 173044 van harte aan, die ook bij Landgoed De Mosbeek van start gaat.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Landgoed De Mosbeek
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Landgoed De Mosbeek
Plasdijk
7663 TD Mander
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Oosteriksweg
7663TA Tubbergen

Tourist Info Daarlerveen

G. Nijlandstraat 1
7687 AR Daarlerveen
+31 (0)546 64 60 86
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

http://www.fietsvoordeelpas.nl/webelements/data/groepaccommodaties008.png

Landgoed De Mosbeek

Groepsverblijf

In Twente weten ze pas echt wat onthaasten betekent. Ervaar he...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 173046 | Toegevoegd op 29-8-2014 | Laatst gewijzigd op 25-12-2017

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.100.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding