Route Hollands Duin

Fietsroute 173039

Aangeboden door:

4002 137

Omschrijving

Zand, zand en nog eens zand. Het Hollands duingebied tussen Scheveningen en Katwijk op de fiets verkennen is een ervaring die je nog lang bij kan blijven. Voor prachtige duingebieden hoef je niet naar Frankrijk, maar kun je gewoon in eigen land blijven. Je kunt heerlijk fietsen tussen de dorpjes en in het Noordhollands Duinreservaat. De uitgestrektheid en afwisselende begroeiing van de zandgronden zorgen voor een grote variatie aan plant- en diersoorten. De Noordzee is niet ver weg en dat merk je als je diep inademt! Ten noorden van het plaatsje vind je natuurgebied Meijendel. Vroeger groeiden in de omgeving veel meidoorns, waaraan het gebied zijn naam ontleent. De binnenduin kent veel boomgroei, dichter bij de zee vind je ‘kale’ zandgebieden met helmgras. De meeste plassen in het gebied zijn infiltratieplassen, maar plaatselijk zijn er ook nog natuurlijke duinpannetjes te zien. De bunkers in de duinen dateren uit de Tweede Wereldoorlog, maar worden nu op een vredelievender manier gebruikt: de meervleermuis, die boven de vennen van Meijendel jaagt, houdt hier zijn winterslaap. Het is slechts één van de deelgebieden waar de fietstocht je mee naar toe neemt. Zo maak je een ronde door het prachtige duinlandschap. De variatie zal je verrassen! Landgoederen Backershagen en Wiltzanck dienen zich als eerste aan. De landgoederen liggen in Wassenaar, dat bekend staat om de riante percelen en prachtige villa’s. Op landgoed Backershagen domineert een wit herenhuis. Landgoed de Wiltzanck hoorde oorspronkelijk bij Backershagen, maar is sinds 1910 een apart landgoed, met daarop een theekoepel en een keermuur, die verzakking van de heuvel waarop de theekoepel stond moest voorkomen. De theekoepel is een rijksmonument, daterend uit 1771. Verderop in Wassenaar kom je langs een opvallend gebouw op een groot landgoed. Op Landgoed De Paauw staat sinds 1925 huidige raadhuis van Wassenaar. Bij de bouw van buitenhuis Te Pau in 1556 was het landgoed ‘slechts’ negen hectare groot, maar later is dit uitgebreid tot 50 hectare.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

plesmanlaan 102 (Ingenieur G.Tjalmaweg, 2332CD, Leiden, Zuid-Holland, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Knooppunt plesmanlaan 102
Ingenieur G.Tjalmaweg
2332CD Leiden
Plan route naar startpunt

Oplaadpunt

Haagse Schouwweg
2332KG Leiden

de vink

Trompplein
2253WR Voorschoten

VVV Leiden

Stationsweg 26
2312 AV Leiden
+31 (0)071 516 60 00
Stuur een mail

G. Besuyen Rijwielspecialist

Voorstraat 13
2251 BL Voorschoten
+31 (0)71 561 27 02
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Landgoed De Paauw - Wassenaar

Landgoed De Paauw

Landgoed

Huis De Paauw in Wassenaar werd rond 1770 aangelegd in opdrach...

Meer informatie
Backershagen

Landgoederen Backershagen en Wiltzanck

Landgoed

Zoals talrijke buitenplaatsen is ook Landgoed Backershagen voo...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 173039 | Toegevoegd op 29-8-2014 | Laatst gewijzigd op 29-1-2020

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding