Rondje Voorne

Fietsroute 171802

Aangeboden door:

2243 65

Omschrijving

Tijdens je rondje Voorne kom je door een prachtig bosrijk gebied en langs leuke plaatsjes die wel een ontdekkingstocht op de fiets waard zijn. Aan het begin van de zeventiende eeuw werd er een vestingstadje aangelegd, om de bestaande haven te versterken. Hellevoetsluis groeide tot aan de negentiende eeuw vanwege het belang van het havenstadje, maar toen de haven van Rotterdam rond 1830 ontsloten werd door de aanleg van een kanaal, nam de bedrijvigheid in Hellevoetsluis af. Het stadje kreeg een zware klap te verduren tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen de Duitsers het voor een groot gedeelte afbraken om hun schootsveld te verbeteren. Na de oorlog is er hard gewerkt om Hellevoetsluis zijn oude allure terug te geven. In 1960 werden de drie gemeentes Hellevoetsluis, Nieuw-Helvoet en Nieuwenhoorn samengevoegd tot één nieuwe, grote gemeente en in de jaren die volgden groeide Hellevoetsluis. Nog altijd zijn de haveninvloeden duidelijk merkbaar. Het commerciële belang er van is afgenomen, maar de haven heeft een sterk recreatieve waarde er voor teruggekregen.

Fietsend langs de oevers van het Oostvoornse meer kun je uitkijken over een industriegebied dat zijn weerga niet kent. De petrochemische industrie blaast hier indrukwekkende rookwolken de lucht in. Het Oostvoornse meer ontstond toen het Brielse Gat in 1966 werd aangelegd, dat een afscheiding met de Noordzee veroorzaakte. Hoewel er niet veel vissen in het meer leven, kun je er wel de driedoornige stekelbaars, de paling, de tarbot, dikkopjes, donderpadden, puitaal, kokkels, strandgapers, forellensoorten en haring vinden. Wie er een kijkje onder water gaat nemen, zal er scheepswrakken tegenkomen, want het Oostvoorne meer is door een zandbank die er vroeger lag een waar scheepskerkhof.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

TOP Brielle (Thoelaverweg, 3231KD, Brielle, Zuid-Holland, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
TOP Brielle
Thoelaverweg
3231KD Brielle
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Thoelaverweg
3237KE Brielle

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

Bogey's Restaurant

Restaurant Bogey's

Restaurant

Welkom bij Bogey’s Restaurant in Brielle. Iedereen die houdt v...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Bezoekerscentrum Tenellaplas

Bezoekerscentrum Tenellaplas

Bezoekerscentrum

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Steve

op:

"Mooie route"

 geplaatst op:

Met een tussen stop bij het wapen van marion.

"Prachtige , bijna autovrije, route !"

 geplaatst op:

Deze route fiets ik regelmatig. Ook anders-om. Het is een groen en waterrijk gebied. Er zijn onderweg ook gelegenheden om iets te drinken en er zijn bankjes genoeg om te genieten van de prachtige omgeving. Echt een aanrader!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 171802 | Toegevoegd op 22-8-2014 | Laatst gewijzigd op 3-5-2021

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding