Fossa route

Fietsroute 171236

Aangeboden door: Route Scout

3727 54

Omschrijving

Fossa-route De Fossa Eugeniana is het centrale thema van deze fi etsroute, die door de Venlose stadsdelen Arcen, Lomm en Velden en de Duitse stadijes Geldern en Straelen leidt. U fietst door afwisselende landschappen en langs historische kastelen, boerderijen en molens. De fi etsroute is ongeveer 70 kilometer lang, maar kan ook in twee afzonderlijke delen van 35 en 45 kilometer worden gefi etst. Voordat u op de fi ets stapt, nu eerst iets over de geschiedenis van de Fossa Eugeniana. In 1626 begonnen de Spanjaarden met de aanleg van de Fossa Eugeniana. De bedoeling was om de Rijn, de Maas en de Schelde met elkaar te verbinden om zo een deel van de binnenvaart van en naar Holland over te nemen. Bovendien kon het kanaal als een extra verdedigingslinie fungeren. Het eerste traject, tussen Rijn en Maas, werd gepland tussen Rheinberg en Arcen. De Venlonaren wisten de Spanjaarden echter over te halen om het kanaal tot Venlo door te trekken waardoor het bij Arcen een scherpe knik naar het zuiden maakt. Op 21 september 1626 ging de eerste spade de grond in. Binnen één jaar moesten 48 kilometer kanaal en 24 fortifi caties (schansen) worden gerealiseerd. Aanvankelijk zou het kanaal Fossa Sancta Maria gaan heten. In de volksmond werd het kanaal echter Fossa Eugeniana genoemd, naar Isabella Eugenia, de dochter van Philips II. In 1627 werden de Spaanse troepen uit het gebied tussen Nijmegen en Geldern teruggeroepen. De Hollandse troepen veroverden het fort bij Walbeck, verjoegen de kanaalarbeiders en saboteerden molens, sluizen en schansen. Van de 24 aarden schansen zijn er negen min of meer bewaard gebleven. Door al deze tegenslagen werd het werk stilgelegd en nooit meer afgemaakt. De fi etsroutes zijn in twee richtingen bewegwijzerd.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Parkeerplaats (Lingsforterweg, 5944BA, Venlo, Limburg, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Knooppunt Parkeerplaats
Lingsforterweg
5944BA Venlo
Plan route naar startpunt

Oplaadpunt

Schans
5944AG Venlo

Veerdienst Lottum - Lomm

Fossa Eugenia

An der Fossa
47638 Straelen

Rijwielspeciaalzaak Ger Kellenaers

De Steegh 13
5973 PZ Lottum
+31 (0)774 63 28 93
Stuur een mail

Watertap: gratis water voor onderweg

Houthuizerweg 18
5973RG Lottum

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Jagersrust Velden

Jagersrust Velden

VVV-idee

Midden in de natuur op de Schandelose Heide genieten van panne...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 171236 | Toegevoegd op 18-8-2014 | Laatst gewijzigd op 1-1-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding