Fietsen door het waterrijk gebied

Fietsroute 170516

Aangeboden door:

2686 25

Omschrijving

Nieuwkoop ligt in de polder en is een afgeveend plassengebied dat vanaf de 16e eeuw ontstond. Het beslaat een klein stukje van natuurgebied de Nieuwkoopse Plassen. De plassen worden veel gebruikt voor recreatie op het water, met een grote jachthaven in de buurt zie je name kajuitboten zijn in dit gebied. Het water is vrij zuiver en kent een sterke plantengroei. Watergentiaan en de waterlelie, maar ook drijftillen van waterscheerling en veldjes krabbenscheer zijn geen uitzondering. In en rondom de oevers en de weilanden leeft een grote diversiteit aan moerasvogels. De steeds zeldzamer wordende zwarte stern, maar ook de grote en kleine karekiet en de snor broeden hier graag. Viseters als de purperreiger en de aalscholver houden zich in leven met wat de plassen hen te bieden hebben. Het kleine, slingerende veenriviertje de Mije leidt door de polder en het weidegebied en geeft extra sfeer aan de omgeving, waarin nog vele eeuwenoude, karakteristieke boerderijen te zien. Ook met een welverdiende pauze is rekening gehouden. In Nieuwkoop leent De Boom zich uitstekend voor een ontspannen moment. Met lekkere koffie of thee kom je bij in de prachtige serre en word je weer helemaal mens. Een ruime keuze aan smaken en een gastvrij onthaal zorgen voor fijn relax-moment. Tijdens je fietstocht, vlakbij de plek waar je gratis je auto kunt parkeren, kun je de Spengense Molen bewonderen. De wipmolen werd in 1841 gebouwd om op windkracht de polder Spengen te bemalen. Een andere molen is de Westveense molenDeze wipmolen uit 1676 werd gebouwd om de Westveense polder, die 145 hectare groot is, te bemalen. Een storm in 1837 vernielde molen, maar deze werd weer hersteld. Ook werd de molen gerestaureerd nadat ze geleidelijk aan verzakte halverwege de twintigste eeuw. En nieuwe grootscheepse restauratie in 2010 maakte de molen, die na 2008 stil kwam te staan, weer maalvaardig. De laatste bezienswaardigheid is de Achtkante / Nieuwe Ziendemolen (romp/restant): een achtkante bovenkruier daterend uit 1809. Omstreeks 1920 werd de molen onttakeld, waardoor het huidige molenrestant overbleef. Toch domineert de molenruïne nog altijd het vrij open en oorspronkelijke polderlandschap. Kortom: natuurmonument De Nieuwkoopse Plassen en de omringende waterrijke regio zijn zeer de moeite van een verkenning op de fiets waard!

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Parkeerplaats
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Knooppunt Parkeerplaats
Provincialeweg
3628CR Stichtse Vecht
Plan route naar startpunt

Treinstation Breukelen

Rhijnspoorweg
3621 LK Breukelen

VVV-agentschap Breukelen bij Boerkhandel Kralingen

Herenstraat 4
3621 AR Breukelen
+31 (0)346 26 13 57
Stuur een mail

Bezoekerscentrum Oortjespad

Oortjespad
3471GX Woerden

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

http://www.fietsvoordeelpas.nl/webelements/data/afstapper003.png

De Boom

Leuke afstappers

De Boom wortelt met koffie en thee!
Wij hebben de beschikki...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Geen foto van Achtkante / Nieuwe Ziendemolen (romp/restant)

Achtkante / Nieuwe Ziendemolen (romp/restant)

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie
Geen foto van Westveense Molen

Westveense Molen

Windmolen

Dit wipmolentje uit 1676 werd gebouwd om de Westveense polder,...

Meer informatie
Geen foto van Spengense Molen

Spengense Molen

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 170516 | Toegevoegd op 14-8-2014 | Laatst gewijzigd op 6-1-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.300.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding