Telegraaf fietsroute: ’t Gooi verrassend groen

Fietsroute 169841

Aangeboden door: Route Scout

2495 116

Omschrijving

Het is verrassend dat in het drukbevolkte Gooi met Bussum en Hilversum als grote plaatsen er ruimte is voor zo veel natuur. De indrukwekkend grote Hilversumse heide. Het Spanderswoud, met bos en heide. Die prachtige ’s-Gravelandse buitenplaatsen en Natuurbrug Zanderij Crailo, die een wildverbinding met de Bussumerheide maakt. Op onze fietstocht laten zich alleen Schotse Hooglanders zien, die ons geen enkele blik waardig gunnen als we er op het fietspad langs rijden. Indrukwekkend zijn ze wel, met hun lange hoorns en enorme omvang. Ze zijn vriendelijk, maar pas op als je ze wilt aaien. Verscholen Vanuit het bos en de hei duiken we de polder in. Eerst nog langs huizen van nieuwbouwwijk de Hilversumse Meent. Dit voelt niet precies als 'the middle of nowhere'. Daarvoor is de horizonvervuiling te groot. Van het Naardermeer geen spoor. Het natuurgebied, dat als eerste werd ingelijfd door de vereniging Natuurmomenten, ligt achter de bosschages verscholen. Wij treffen tegenwind op het open stuk in de polder. Aan de horizon zijn elektriciteitsmasten te zien en links van ons ligt een snelweg. Jeneverstokerijen Het recentere verleden is beter te zien. Weesp werd rond het jaar 1150 gesticht met de naam Wispe of Wesopa. Vanaf het terras kijken we uit op één van de bastions die ooit van strategisch belang waren in tijden van oorlog. Het was nota bene mede dankzij keizer Karel V dat Weesp een welvarende stad werd. Denk dan aan jeneverstokerijen en cacaoproductie. Er zijn nog altijd vele beschermde rijksmonumenten. Natuurbrug De natuurbrug bij natuurgebied Zanderij Crailoo werd in 2006 geopend door toenmalig koningin Beatrix. De brug verbindt het Spanderswoud met de Bussumerheide en gaat over de Naarderweg en het parallel daaraan lopende spoor en het bedrijventerrein van Rail Pro. Met een lengte van 800 meter en een breedte van 50 is de brug het grootste ecoduct ter wereld. Het project kostte 14,7 miljoen euro. De brug is niet alleen aangelegd voor dieren, er lopen ook een fietspad en een ruiterpad overheen, waar gemiddeld per week 3000 lopers, fietsers en ruiters van gebruik maken. Het ecoduct maakt deel uit van het programma 'Heel de Heuvelrug', dat van de Utrechtse Heuvelrug van Rhenen tot Naarden een aaneengesloten geheel wil maken. Naardermeer Begin vorige eeuw wilden B&W van Amsterdam van het Naardermeer een vuilstortplaats maken. Onderwijzer en bioloog Jac. P. Thijsse en zijn collega, vriend en medeauteur Eli Heimans besloten vervolgens in 1905 de Vereniging tot Behoud van Natuurmonumenten op te richten en het Naardermeer over te nemen, dat behoorde aan de familie Rutgers van Rozenburg. De koop werd in 1906 gesloten, nadat men obligaties had uigeschreven. Met de verkoop van riet en de opbrengst van visserij bracht het Naardermeer genoeg geld op om de lening af te betalen. Inmiddels heeft Natuurmonumenten 355 gebieden in beheer.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

hilversum (Stationsplein, 1211EM, Hilversum, Noord-Holland, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
hilversum
Stationsplein
1211EM Hilversum
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Wilhelminastraat
1211RH Hilversum

Cleanteam Hilversum

Geuzenweg 2
1221BT Hilversum
06 - 46 89 35 42
Stuur een mail

VVV Hilversum in Museum Hilversum

Kerkbrink
1211BX Hilversum
035 629 28 10
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Fort aan de Ossenmarkt Weesp

Fort aan de Ossenmarkt

Fort

Binnen de vesting Weesp werd op de Ossenmarkt in 1859-1861 een...

Meer informatie
Geen foto van De Vriendschap

De Vriendschap

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie
Geen foto van Eendragt

Eendragt

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Erg mooie tocht! Veel afwisseling, veel bezienswaardigheden onderweg."

 geplaatst op:

Aanrader!

"Super route, veel afwisseling, natuur, architectuur en super leuke kleine fietspadjes!"

  op:

Sjoerd

op:

Chantal, Anders

op:

"Navigeren naar startpunt route"

 geplaatst op:

Op zich werkt de navigatie goed, maar als je naar je startpunt wilt navigeren, lijkt het alsof deze soms achterloopt, waardoor je afslagen mist. Eenmaal op de knooppuntenroute gaat het goed en is het duidelijk.

"Erg mooie route als je van natuurhoud Weesp is een erg mooi dorp ?"

  op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 169841 | Toegevoegd op 11-8-2014 | Laatst gewijzigd op 21-4-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding