Uitwaaien langs het water van Zeeland

Fietsroute 169173

Aangeboden door:

2393 20

Omschrijving

Zee, strand, duinen, wind, natuur, ruimte en openheid: Schouwen-Duiveland heeft het allemaal. Neem een verrekijker mee want het vlakke, weidse binnenland met de karakteristieke dorpen worden afgewisseld met geweldige vergezichten over het water. Tijdens het eerste deel van de route fietst je naar de Oosterscheldekust. Doordat de Oosterschelde lang een rivierarm is geweest, was het lange tijd een gebied met zowel zoet als zout water. Door de bouw van de eerste Deltawerken werden de rivieren afgesloten, waardoor de Oosterschelde verzoutte. Ondanks (of dankzij) deze ontwikkelingen heeft de Oosterschelde een unieke flora en fauna. Bekend zijn de zeehonden en de bruinvissen, die met enige regelmaat worden gezien.

Ga voor of nadat je op de fiets stapt Nationaal Park Oosterschelde ontdekken met een tochtje op de Vrouwe Jannigje. De klassieke platbodem koerst langs eilanden met wilde paarden, legt aan op stille plekjes en neemt je mee naar schilderachtige havens. Lekker een hapje eten of drinken op de boot is ook mogelijk, net als picknicken op het strand of verse mosselen eten in de havenstadjes. Zo zie je Nationaal Park Oosterschelde van wel heel dichtbij!

Andere bezienswaardigheden langs de fietstocht zijn molen ’t Hert in Ellemeet. Deze grondzeiler, die een voorganger in de vorm van een standerdmolen op dezelfde plek heeft gehad, werd in 1748 geplaatst om graan mee te malen. Tot 1971 werd de molen alleen als windbedrijf in werking gesteld en in de allerlaatste jaren voor de teloorgang van de molen werd er alleen nog veevoeder gemalen. In mei 1996, na een periode van verval, draaide de molen voor het laatst, tot men begon met een grootschalige restauratie.

Vlak voordat je weer bij het startpunt van de fietsroute terug komt, kom je bij Slot Haamstede. Dit is een oud kasteel dat zijn oorsprong vindt in de dertiende eeuw. In 1525 werd het slot bijna compleet verwoest door een brand, waardoor het kasteel herbouwd moest worden. De huidige vesting werd dus voornamelijk gebouwd in de zestiende eeuw. In 1973 is het kasteel voor het laatst gerestaureerd en in 1981 kwam het in de handen van de Vereniging Natuurmonumenten. Op het landgoed dat bij het slot hoort, staat het enige loofbos van Schouwen-Duivenland.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Herberg eetcafé t Swarte Schaep
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Herberg eetcafé t Swarte Schaep
Haven Zuidzijde
4318 AJ Brouwershaven
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Nieuwe Jachthaven
4318AC Schouwen-Duiveland

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

http://www.fietsvoordeelpas.nl/webelements/data/restaurants192.png

Herberg eetcafé t Swarte Schaep

Restaurant

Herberg eetcafé ’t Swarte Schaep ligt aan de haven van het kar...

Meer informatie
De Fruitgaard

Landwinkel de Fruitgaard

Leuke afstappers

Kom gezellig landwinkelen bij Landwinkel De Fruitgaard! Je vin...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Geen foto van Slot Haamstede

Slot Haamstede

Kasteel

Tegenover de kerk, midden in het dorp Haamstede, staat Slot Ha...

Meer informatie
't Hert-Scharendijke

Molen 't Hert

Windmolen

't Hert of Oostermolen is een korenmolen uit 1748 in Ellemeet ...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 169173 | Toegevoegd op 8-8-2014 | Laatst gewijzigd op 4-3-2019

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.300.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding