Van Zierikzee, om Nieuwerkerk en door Oosterland

Fietsroute 169171

Aangeboden door:

2222 48

Omschrijving

Fiets door een typisch Nederlands polderlandschap; een vernuftig staaltje waterhuishouding waar er in Nederland ongeveer 4000 van te vinden zijn. De waterstand wordt er kunstmatig geregeld en is er lager dan in de omliggende gebieden. Het gebied in Friesland waar je doorheen gaat fietsen, wordt dan ook veel doorkruist door watergangen; sloten die goed door kunnen stromen om het water te kunnen reguleren. De Gouweveerpolder en de Oosterland hebben zoals alle andere polders in Nederland geen directe verbinding met het water buiten het gebied, behalve via kunstwerken. Het waterpeil wordt geregeld door poldermolens, gemalen of afwateringssluizen. Waar het water hoger moet staan, kan met behulp van stuwen een vast, hoger waterpeil bereikt worden. Dat de strijd met het water altijd al een belangrijke rol heeft gespeeld in de geschiedenis van ons land, wordt duidelijk voor het voetlicht gebracht in Museum Watersnood 1953Het museum belicht de watersnoodramp vanuit verschillende thema’s: de feiten, de emoties die de ramp losmaakte, de wederopbouw en de toekomst. Er worden ook wisselexposities, speurtochten en andere leuke activiteiten georganiseerd. . Je kunt er ook de vier Phoenix-caissons zien waarmee het dijkgat werd gedicht. Vervolgens kom je bij kasteel Oosterstein. De oudste vermelding van dit kasteel ten zuiden van Ouwerkerk dateert uit 1410. Op een tekening van Aart Schouwman uit 1729 wordt het kasteel al als een ruïne afgebeeld en in 1958 stuit men tijdens opgravingen op de voorburcht en hoofdburcht van het “Huis tot Oostersteyn”. Het slot bestond uit een huis dat dateert uit halverwege de veertiende eeuw, waar een nieuwe zestiende-eeuws huis omheen is gebouwd. Het hoofdgebouw had buitenmuren van bijna een meter dik en werd gesierd door een fraaie hoektoren. Dan fiets je naar de Oosterlandse molen. Deze molen in Oosterland werd in 1752 gebouwd als vervanger van een standerdmolen. De grondzeiler is uitgerust met twee koppels maalstenen. De molen werd, sinds hij als bedrijf werd opgeheven, door een vrijwillige molenaar in bedrijf gesteld. Die molenaar overleed begin december 2013. Zodra een nieuwe vrijwilliger gevonden is, zal de molen weer gaan draaien.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

7
7 (Zuidhavenpoort, 4301DN, Schouwen-Duiveland, Zeeland, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

7
Jouw startpunt
Knooppunt 7
Zuidhavenpoort
4301DN Schouwen-Duiveland
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Scheepstimmerdijk
4301KH Schouwen-Duiveland

VVV Zierikzee

Nieuwe Haven
4301AN Schouwen-Duiveland
0900 202 02 33
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

Camping de Vierbannen

Kampeerterrein De Vier Bannen

Camping

Welkom bij Kampeerterrein De Vier Bannen. Een camping middeni...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Geen foto van De Oosterlandse Molen

De Oosterlandse Molen

Windmolen

Molen Oosterland is een korenmolen die werd gebouwd in 1752 al...

Meer informatie
Geen foto van Oosterstein

Oosterstein

Kasteel

Zelfstandig versterkt bouwwerk uit de middeleeuwen dat in die ...

Meer informatie
Geen foto van Museum Watersnood 1953

Museum Watersnood 1953

Museum

In het Museum Watersnood 1953 kom je meer te weten over alle...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 169171 | Toegevoegd op 8-8-2014 | Laatst gewijzigd op 25-10-2019

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding