Fietsen tussen Ruurlo en Borculo

Fietsroute 166851

Aangeboden door:

7675 130

Omschrijving

Een essenlandschap met oude houtwallen en lieflijke waterstroompjes. Eeuwenlang is de bodem hier geplagd, waardoor het landschap geleidelijk aan werd omgevormd naar het kleinschalige uiterlijk wat het nu heeft. Een lieflijke kleinschaligheid met schattige doorkijkjes in een prachtig coulisselandschap zet de toon van je route. De omgeving kent maakindustrie, maar ook veel landbouw en veeteelt. De knusse ons-kent-ons-sfeer is in de op één na grootste gemeente van de Achterhoek, Berkelland, duidelijk voelbaar. Fiets naar molen Agneta, een molen werd gebruikt als pel-, olie- en korenmolen. De in 1851 gebouwde molen is vernoemd naar Freule Johanna Mauritia Agneta van Heeckeren van Kell. Deze naam staat bovenaan de romp van de molen als vanouds weergegeven. In 1917 is de molen omgebouwd tot zaag- en korenmolen. Nog steeds wordt er in de molen (elektrisch) gezaagd. Agneta is door de jaren heen drie maal gerestaureerd in 1975, 1985 en 1994, en de molen draait nog best vaak. Eén van de meest bijzondere plekjes in de omgeving vormen kasteel en landgoed Ruurlo. De buitenplaats wordt al in 1326 genoemd en is al vanaf de vijftiende eeuw in handen van de Nederlandse adellijke familie van Heeckeren. Het gebouw bestaat uit veel verschillende bouwstijlen doordat er door de jaren en eeuwen heen bijna constant aan het kasteel is gebouwd. Zo bestaat er nog een deel van een middeleeuwse muur in de kelder en werd bijna de hele linkerkant van het kasteel in de zestiende eeuw gebouwd. De toren aan de achterkant werd nog een eeuw later gezet. Eén muur in de van deze toren werd in de negentiende eeuw weer van nieuwe geveltoppen voorzien. Een lange tijd is het kasteel de locatie geweest voor de televisieserie ‘de Zevensprong’. Tegenwoordig wordt het kasteel regelmatig gebruikt als trouwlocatie. Tenslotte kom je bij de Olliemöllie/Stenen Tafel in Borculo. De Stenen tafel is een onderslag watermolen die uit twee delen op verschillende oevers bestaat. Op de ene oever staat een koren- en pelmolen, terwijl op de andere een voormalige oliemolen te zien is, die in 1920 omgebouwd is tot korenmolen. De huidige watermolen vindt zijn oorsprong in de achttiende eeuw, maar kende al een aantal voorgangers. In beide gebouwen is tegenwoordig een restaurant gevestigd. Vakantiewoning Esjawi vormt de uitvalsbasis voor deze fietstocht. Tussen de weilanden, aan de bosrand, zie je ’s avonds de zon achter de bomen zakken. Zittend op de veranda van je eigen gehuurde huisje kun je zo nog langer genieten van de Achterhoek en de mooiste panorama’s branden zich op je netvlies. Wanneer je één van de vakantiewoningen van Esjawi boekt, kun je ook route 166857 gaan rijden.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Vakantiewoning Esjawi (Ruurloseweg, 7271RT, Borculo, Gelderland, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Vakantiewoning Esjawi
Ruurloseweg
7271RT Borculo
Plan route naar startpunt

Oplaadpunt

Ruurloseweg
7271NW Berkelland

Parkeerplaats centrum

Pagendijk
7271DA Berkelland

VVV Borculo

Hofstraat 5
7271 AP Borculo
+31 (0)545 27 19 66
Stuur een mail

ruurlo

Stationsstraat
7261SR Berkelland

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

http://www.fietsvoordeelpas.nl/webelements/data/vakantieparken056.png

Vakantiewoning Esjawi

Vakantiepark

Genieten op het terras met een uitzicht over weiland, daaracht...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Kasteel Ruurlo

Kasteel Ruurlo

Kasteel

De geschiedenis van Kasteel Ruurlo is onlosmakelijk verbonden ...

Meer informatie
Museum MORE - Kasteel Ruurlo

Museum MORE - Ruurlo

Bezienswaardigheid

Kasteel Ruurlo, tweede locatie van Museum MORE, is nu open voo...

Meer informatie
Geen foto van Windmolen Agneta

Windmolen Agneta

Windmolen

Deze molen werd hier gebouwd in 1851 en van oorsprong was het ...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

L.A., Anders

geplaatst op:

Veel zandwegen die het fietsen moeilijk en gevaarlijker maken.

Willem, Anders

op:

Iris, Anders

geplaatst op:

Afgesloten

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 166851 | Toegevoegd op 1-8-2014 | Laatst gewijzigd op 23-10-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding