Dwars door het mooie Delfland

Fietsroute 166824

Aangeboden door:

5823 97

Omschrijving

Verken Midden-Delfland met deze fietsrouten fiets door echt ouderwetse Nederlandse natuur: je kunt open water, moerasbos en riet- en hooilandjes met zeldzame planten in natuurgebied De Vlietlanden verwachten. Bijzonder aan dit gebied is het feit dat deze niet ingepolderd is, waardoor het veen niet is ingeklonken en het gebied dus hoger ligt dan de omringende polders. De hooilandjes zijn in het voorjaar prachtig en staan vol gele dotterbloem en paarse pinkster- en koekoeksbloem, maar ook de dieren leven graag in deze omgeving. Zo’n tachtig paartjes blauwe reigers, maar ook nijlganzen, kuifeenden, kieviten, grutto’s en diverse roofvogels broeden tussen de bomen en in het struikgewas aan de waterkant. De aanwezigheid van de Noordse woelmuis, een bedreigde muissoort, maakt het gebied extra bijzonder. In de kern van het gebied ligt een beschermd veenweidelandschap: Midden-Delfland en Oude Leede. Levendige havensteden en een afwisselende route door een netwerk van groengebieden en levendige steden als Vlaardingen en Schiedam vormen een aangename diversiteit. Vlaardingen, waar de tocht begint bij TOP Vlaardingen, is dé haringstad. In de geschiedenis van Vlaardingen is de visvangst altijd al belangrijk geweest. Na de Tweede Wereldoorlog gingen ook de industrie en andere havenactiviteiten een belangrijke rol spelen, maar de vangst van de vis die zo in de Nederlandse cultuur is ingeburgerd is onlosmakelijk met de groei van Vlaardingen verbonden. Nabij het startpunt van de fietstocht in het centrum van Vlaardingen staat molen Aeolus. De De hoge stellingmolen torent trots boven de andere gebouwen uit. De oorspronkelijke molen werd al in de vijftiende eeuw gebouwd, maar het exemplaar wat je nu ziet werd in 1790 gebouwd. Na de Tweede Wereldoorlog werd de korenmolen, die anno 2014 op vrijwillige basis maalt, heemaal gerestaureerd. In 1957 kreeg hij zijn huidige naam, die verwijst naar de Griekse God van de wind. In Maassluis kun je een bezoekje brengen aan het Nationaal Sleepvaart Museum. Hier zijn allerlei doorlopende en wisselende exposities te zien over de maritieme historie van Nederland, waarbij de sleepvaart het uitgangspunt is. Bijzonder is, dat dit het enige museum ter wereld is wat ingaat op dit onderwerp. Na bijna twee uur fietsen dient Paviljoen ’t Middelpunt zich aan. Les je dorst op het water van de Vlaardingsevaart, terwijl je geniet van het uitzicht op en over het water. Vaartuigen kunnen zomaar aanmeren wanneer de schippers zich bij je willen voegen op het terras en met de stille (fluister)boot kun je zelf ook een tochtje maken. Voor wie wat sportiever is ingesteld en naast de benen ook de armspieren wil laten werken zijn er ook kano’s te huur.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

TOP Vlaardingen (Watersportweg, Vlaardingen, Zuid-Holland, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Knooppunt TOP Vlaardingen
Watersportweg
Vlaardingen
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Watersportweg
3131KX Vlaardingen

VVV Vlaardingen

Achterom
3131BP Vlaardingen
010 434 87 22
Stuur een mail

vlaardingen oost

2e van Leyden Gaelstraat
3134ZB Vlaardingen

Oplaadpunt

Willemsoordseweg
3138HG Midden-Delfland

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

http://www.fietsvoordeelpas.nl/webelements/data/restaurants283.png

Paviljoen 't Middelpunt

Restaurant

Paviljoen ’t Middelpunt is gelegen aan het water van de Vlaard...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Geen foto van Aeolus

Aeolus

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie
Nationaal Sleepvaart Museum Maassluis

Nationaal Sleepvaart Museum

Museum

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Eerste helft mooi, tweede helft langs drukke wegen, lastige oversteekplaatsen en grote saaie stukken."

 geplaatst op:

Ik zou een andere route kiezen.

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 166824 | Toegevoegd op 1-8-2014 | Laatst gewijzigd op 22-4-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding