HANZETOUR IJSSELVALLEI ZUID. Hanzesteden 5 daagse Fietsvakantie.

Fietsroute 1655992

Aangeboden door:

7581 61

Omschrijving

DOE DE HANZETOUR IJSSELVALLEI ZUID

Maarten van Rossem vond het wel een aardig idee, fietsen door de IJsselvallei èn kennismaken met de mooiste Nederlandse Hanzesteden. HanzeTour.com organiseert zorgeloze meerdaagse fietsrondreizen vol natuur & cultuur. Met HanzeTour fietsvakantie arrangementen fietst u 5 dagen zorgeloos door het uiterst gevarieerde IJsselvallei landschap en kunt u zich, net zoals onze bekende historicus Maarten van Rossem, vergapen aan onze indrukwekkende middeleeuwse Hanzesteden zoals Deventer, Doesburg, Zutphen, Hattem, Zwolle, Kampen, Elburg, Harderwijk en Arnhem. Buiten de stadspoorten fietst u door een ‘levend schilderij’ met hoge wolkenluchten boven de glinsterende rivier.

ZORGELOOS

Niet alleen hebben we de fijnste routes van Oost-Nederland voor u samengesteld, ook veilig overnachten heeft prioriteit bij HanzeTour. Dankzij onze arrangementen hoeft u niet op zoek naar hotels en uw bagage wordt naar elk volgende hotel op uw route gebracht. Onze hotels zijn ingericht volgens de richtlijnen van de RVIM. Heeft u geen elektrische fiets? Dan kunt u eenvoudig een E-bike reserveren. U hoeft alleen maar te fietsen en te genieten. Vier vakantie veilig en fiets elektrisch door een historisch deel van Nederland.

In 5 dagen langs 4 Hanzesteden.
De HanzeTour 2020 IJsselvallei & Hanzesteden Zuid fietsvakantie is als een reis door de tijd, van de Middeleeuwen tot anno nu.

Gedurende deze fietsrondreis bezoekt u, op de elektrische fiets, telkens weer een andere historische Hanzestad; Arnhem, Doesburg, Zutphen & Deventer. Stuk voor historische Nederlandse steden waar u de cultuur kunt proeven en heerlijk kunt eten. Want de 4 geselecteerde HanzeTour restaurants serveren u diners met de smaak van de Hanze.

Deze route begint nabij de Hanzesteden Arnhem en Doesburg, het Landgoed Hotel Avegoor, ooit eigendom van ons koningshuis.

Deze Hanzeroute gaat vervolgens na een overnachting in Hanzestad Arnhem aan de Rijn omhoog, door de IJsselvallei, de Achterhoek, Salland en weer terug via de Veluwe. U fietst langs de IJssel, over hoge dijken met imponerende vergezichten.
De gemiddelde dagetappe afstand van deze HanzeTour Zuid is zo’n 35 kilometer per dag. Zo heeft u met deze slow travel fietsvakantie meer tijd voor een audiotour, stadswandeling, museumbezoek of een terrasje.

Wilt u naast cultuur ook veel natuur zien? Of wat meer kilometers maken? Elders op deze pagina vindt u informatie over de HanzeTour Noord. Bij deze fietsrondreis zijn de dagetappes gemiddeld zo’n 55 kilometer per dag. Deze routes gaan door het Noordelijke deel van de Veluwe, de ongerepte natuur van de IJsselvallei en langs de Zuiderzeekust.

Meer weten over deze HanzeTour 2020 Noord?
Kijk hier.

MEER OVER HANZETOUR.COM

HanzeTour.com fietsvakanties , geïnspireerd door de Hanze, organiseert meerdaagse fietstochten van Hanzestad naar Hanzestad in Oost-Nederland en volgt daarbij de historische handels- en waterroutes van de Kogge. Af en toe gaan de fietsroutes iets dieper de Hanzevallei in, door bosrijke landgoederen en langs deftige havezaten. En natuurlijk gloort aan het einde van het fietspad altijd weer een Hanzestad. Een historisch avontuur en culturele belevenis want elke Hanzestad heeft zijn eigen verhaal, authentieke sfeer, monumenten en charmes.

DE HANZE

In de Middeleeuwen voeren kooplieden op kleine koggeschepen de zeeën over om handel te drijven, van Noorwegen tot aan Portugal, van Engeland tot aan Rusland. Het Hanzeverbond was gesticht om gemeenschappelijke handelsbelangen te beschermen. De Hanze domineerde handel in Europa van grofweg de dertiende tot en met de zestiende eeuw. Op het hoogtepunt van hun macht bestond het Hanzeverbond uit zo’n 200 steden, variërend van grote zeehavens tot steden die diep landinwaarts aan rivieren lagen.

De Hanzesteden in het oosten van Nederland waren in die tijd machtige imposante steden. Amsterdam en Rotterdam speelden toen nog geen rol van betekenis. De welvaart in de Oost Nederlandse Hanzesteden uitte zich in imposante nieuwe bouwwerken, sierlijke koopmanshuizen en indrukwekkende handelskantoren. De Hanze welvaart zorgde voor een bloeiperiode. Er was sprake van een Gouden Eeuw ‘avant la lettre’ en gelukkig zien we daar nog steeds veel van terug in onze Hanzesteden.

GOED TE FIETSEN

De Hanzesteden Arnhem, Doesburg, Zutphen, Deventer, Zwolle, Hattem, Kampen, Elburg & Harderwijk, liggen op relatief korte afstanden van elkaar. Het gebied waar u doorheen fiets heet de IJsselvallei. U fietst langs de IJssel en het IJsselmeer van Hanzestad naar Hanzestad. Maar komt ook door de Veluwe, Salland en de Achterhoek. Het mooiste groen van Nederland.
Zo fietst u gemiddeld ongeveer 50 kilometer per dag. Een afstand die met een E-bike voor iedereen boven de 50 jaar zeer goed te doen is.

UNIEKE HISTORIE

De Hanzesteden worden gevormd door een aantal steden in het oosten van ons land, allemaal gelegen aan het water. Dit maakt de steden en de routes ernaar toe erg geliefd. Vanaf het voorjaar tot het najaar kunt u genieten van de mooiste, en letterlijk oer-Nederlandse, landschappen.

Het is niet alleen ontzettend groen, u kunt tijdens uw fietsreis talloze leuke dingen doen in en rondom de Hanzesteden. U kunt de pure landelijke producten van de boeren uit de omgeving proeven, maar ook onbeperkt genieten van cultuur, historie, evenementen, winkels en gezellige restaurants en cafés in de goed geconserveerde binnensteden.

4 HANZESTEDEN

Hanzestad Arnhem ooit een boerengemeenschap, is tegenwoordig de hoofdstad van Gelderland waar altijd iets te beleven valt. De roemrijke geschiedenis van het Hanzeverbond in de late Middeleeuwen heeft hier z’n sporen ruimschoots achter gelaten.

Tip: kijk voor meer inspiratie naar ‘Hier zijn de Van Rossems’ NTR Arnhem-aflevering van 4 juni 2018.

Hanzestad Doesburg is een eeuwenoud. De stad kreeg al stadsrechten in het jaar 1237. Dat is maar liefst zestig jaar eerder dan Amsterdam. Verder is de stad zeer gunstig gelegen bij de samenvloeiing van de IJssel en de Oude IJssel. Dankzij deze mooie ligging wist het plaatsje in de Middeleeuwen uit te groeien tot een versterkte nederzetting met vier stadspoorten: de Veerpoort, de Koepoort, de Meipoort en de Ooipoort. Toen Doesburg vervolgens toetrad tot het Hanzeverbond was de status van de stad helemaal gevestigd. In de 13e eeuw wist de stad uit te groeien tot het belangrijke administratieve handelscentrum van een flink gebied dat zelfs reikte tot het nu Duitse Emmerich.

Hanzestad Zutphenbleek zeer in de smaak te vallen bij de Van Rossems. Het is een van de oudste steden van Nederland. Zutphen wordt ook wel eens de Torenstad genoemd, vanwege de historische torens die u vindt in deze stad. Zutphen was in de Middeleeuwen bovendien zeer actief in de Rijnhandel op Keulen en in de Hanze. Vooral in de 14e eeuw bloeide de economie. Een groot deel van de monumentale bouwwerken en het historische centrum van de stad ontstonden in de Hanzetijd. Wie de kaart van het centrum bestudeert, herkent nog steeds het ronde patroon in straten en marktpleinen.

Tip: kijk voor meer inspiratie naar ‘Hier zijn de Van Rossems’ NTR Zutphen-aflevering van 4 februari 2020.

Hanzestad Deventer is een van de vijf oudste steden van Nederland. Tussen 1000 en 1500 ontwikkelde Deventer zich tot een waar handelscentrum. Dat de stad zich aansloot bij het Duitse Hanzeverbond had daar uiteraard mee te maken. Dit verbond was bedoeld om de handel tussen steden te bevorderen en om kooplieden bescherming te bieden. De stad was een belangrijke Hanze havenstad aan de IJssel en tijdens de Middeleeuwen trok Deventer handelslieden uit heel Europa aan om deel te nemen aan de jaarmarkten in deze stad. Zo ontstond de huidige historische binnenstad met stadsplein De Brink als Hanzehart van Deventer. De Brink vandaag de dag heeft met een fontein in het midden en vele gezellige terrasjes, schaduwrijke bomen en monumentale bouwwerken eromheen. U vindt daar ook het karakteristieke Waaggebouw uit de Hanzetijd waar nu het Deventer museum gevestigd is. Ook in de rest van het historische centrum van Deventer zijn er veel monumentale bouwwerken die zeer de moeite waard zijn. Zo vindt u hier bijvoorbeeld ook het oudste stenen woonhuis van Nederland.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deze route wordt aangeboden door: Hanzetour

Deze verzorgde fietsreizen worden in samenwerking met Hanzesteden Marketing, de lokale VVV’s, deelnemende hotels en route.nl aangeboden op HanzeTour.com een Nederlandse reisorganisatie uit Gelderland.

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

6955JC, Ellecom, Gelderland, Nederland
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Ellecom
6955JC Ellecom
Plan route naar startpunt

VVV Ellecom op Landgoed Avegoor

Zutphensestraatweg
6955AG Rheden
0900 112 23 44

sterrebos

Zutphensestraatweg
6955AJ Rheden

dieren

Stationsplein
6953BV Rheden

Bezoekerscentrum Veluwezoom

Heuvenseweg 5a
6991 JE Rheden

Dagcentrum Angerlo

Mariëndaalseweg 23
6986CB Angerlo
0313 - 49 12 66
Stuur een mail

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Theo

op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 1655992 | Toegevoegd op 20-7-2020 | Laatst gewijzigd op 7-8-2020

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding