Fietsen door Appingedam en omgeving

Fietsroute 164773

Aangeboden door:

3433 41

Omschrijving

Oude wierdedorpjes, uitzichten over de Eems en een weids polderlandschap: je beleeft het allemaal met deze prachtige fietstocht door Appingedam en omgeving.

Pittoresk Appingedam
Appingedam is een pittoresk oud stadje waar je bijna struikelt over de rijksmonumenten, zoals in de Solwerderstraat. Stap hier af en toe even af om de karakteristieke panden eens goed te bekijken. Vanaf de brug op de Kniestraat kun je een blik werpen op de befaamde keukens die hier boven het Damsterdiep hangen. Ook in Delfzijl rij je langs de kade van dit kanaal. Het verhaal gaat dat de Belgische schrijver Georges Simenon op een boot in het Damsterdiep zijn personage Maigret verzon.

Wierdedorpjes
Fietsend door Groningse wierdedorpjes zie je veel karakteristieke gebouwen. De fraaie kerk in Holwierde is een van de oudste in Groningen, hij dateert uit de elfde eeuw. Even verderop kun je op de dijk langs de Eems lekker uitwaaien terwijl je van het vergezicht geniet. In Meedhuizen kom je langs een opvallende dertiende-eeuwse kerk: hij is nog deels omgracht. Laat je na het afstappen bij Hof van Daam verwennen met thee, koffie en wat lekkernijen.

Farmsum
Meteen als je Delfzijl uit fietst, rij je door het dorpje Farmsum. Hier kun je twee bezienswaardigheden bewonderen, al moet je voor de eerste wel even goed opletten. Aan het Pijpplein staat namelijk nog een heuse schandpaal. Het exemplaar is gebruikt tussen 1737 en 1854. Even verderop kom je langs de Aeolus, een monumentale korenmolen uit 1811. Oorspronkelijk stond de molen meer naar het noorden, in de jaren zeventig is hij naar zijn huidige locatie verplaatst. Bij die operatie viel de houten bovenbouw te pletter, naderhand is ter vervanging een bijna geheel nieuwe achtkant gemaakt. De naam van de molen verwijst naar de windgod uit de Griekse en Romeinse mythologie. Wil je vanuit Hof van Daam nog meer mooie fietstochten door de omgeving maken? Rij dan ook de routes 527380 en 527441.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

77
77 (Wijkstraat, 9902AA, Appingedam, Groningen, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

77
Jouw startpunt
Knooppunt 77
Wijkstraat
9902AA Appingedam
Plan route naar startpunt

VVV Appingedam

Oude Kerkstraat
9901JB Appingedam
0596 62 03 00
Stuur een mail

Parkeerplaats

Burgemeester Hooft van Iddekingesingel
9902CK Appingedam

appingedam

9901CS Appingedam

Wegwerkzaamheden

Nansumerweg 13
9905RA Delfzijl

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

hof van daam

Hof van Daam

Restaurant

Hof van Daam is een sfeervolle thee- en koffieschenkerij in he...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Geen foto van Aeolus

Aeolus

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 164773 | Toegevoegd op 25-7-2014 | Laatst gewijzigd op 11-1-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding