Genieten in het uiterste puntje van Groningen

Fietsroute 164772

Aangeboden door:

1166 17

Omschrijving

Een regio vol groen en rust, met een rijke geschiedenis, maar ook met ruimte voor vernieuwing: de provincie Groningen heeft vele gezichten. Groningen heeft een eeuwenlange geschiedenis en drijft al sinds de Middeleeuwen met Scandinavische landen. Niet voor niets lijkt de provincievlag, met een kruis in het midden, veel op de vlaggen van die landen, een voortvloeisel uit de handelsrelatie. Terpen, wierden en borgen, polders en akkers, en prachtige bezienswaardigheden zoals de Martinitoren maken van Groningen een interessant stukje Nederland dat er om vraagt om ontdekt te worden. Deze fietstocht neemt je mee naar de Menkemaborg. De huidige Groningse burcht is gebouwd rond 1400. Zoals de naam doet vermoeden was deze borg in het bezit van de familie Menkema. In 1614 verbouwde Osebrandt Clant, die inmiddels eigenaar was, het rechthoekige gebouw. Hij liet er een groot stuk aan bouwen, zodat het gebouw een mooie open u-vorm kreeg. In 1682 kwam de borg in het bezit van de familie Alberda van Menkema, die de borg rond 1700 voor de tweede keer verbouwde. Na het overlijden van de laatste bewoner in 1902, kwam de borg leeg te staan. In 1921 werd de borg geschonken aan het Groninger Museum. Ook de in 1839 gebouwde stellingmolen Ceres in Spijk is een leuke stop. De molen bepaalt samen met de kerktoren die er tegenover staat het aangezicht van het pittoreske dorp Spijk. Met de molen, die gebruikt wordt om het vak te leren, wordt graan gemalen en gerst gepeld.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

18
18 (Groningen, 9909TK, Eemshaven, Groningen, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

18
Jouw startpunt
Knooppunt 18
Groningen
9909TK Eemshaven
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Nieuwstad
9906TG Delfzijl

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Menkemaborg

Menkemaborg

Borg

De Menkemaborg werd gebouwd in de 14e eeuw en is een van de pr...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 164772 | Toegevoegd op 25-7-2014 | Laatst gewijzigd op 8-1-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding