In Zeeland van eiland naar eiland

Fietsroute 164763

Aangeboden door:

7462 67

Omschrijving

Verken het noordelijke deel van Midden-Zeeland en fiets van Noord-Beveland naar Walcheren. Je steekt, fietsend van het ene schiereiland naar het andere, het Veerse Meer over. Rondom het tweeëntwintig kilometer lange Veerse Meer, kan je genieten van pittoreske dorpen, oude molens en een prachtig uitzicht over het water. De breedte van het brakwatermeer varieert tussen de 150 en 1500 meter en op de diepste plaatsen is het meer wel 25 meter diep. Het totale wateroppervlak is 2030 hectare en in het meer liggen dertien eilanden. Het Veerse Meer ontstond door afdamming van het Veerse Gat, toen de Deltawerken werden aangelegd. Tot 1969 was het beheer van het meer dan ook in handen van de Deltadienst. Het brakke water, met variërend zoutgehalte, is een van de weinige plaatsen in Nederland waar het zuiderzeekrabbetje en de trompetkalkkokerworm, maar ook palingbrood voorkomt. Jaarlijks worden hier duizenden regenboog- en beekforellen uitgezet. Op en in het meer komen zeilers, sportvissers, sportduikers, surfers, waterskiërs en kanoërs hun hart ophalen.De tocht neemt je mee naar molen De Korenbloem (romp/restant) in Kortgene. Wanneer je Veere uit fietst, steek je het water over om bij de volgende bezienswaardigheid te komen. Zo fiets je naar molen De Korenbloem (romp/restant) in Kortgene. Het is een ronde stenen bovenkruier die in 1873 werd gebouwd als vervanger van een afgebrande achtkante grondzeiler. De stellingmolen werd gebruikt om koren mee te malen en heeft vijf zolders: een graanzolder, een maalzolder, een steenzolder, een luizolder en een kapzolder. Tot 1953 maalde de molen op windkracht. In 1972 werden de wieken verwijderd en in 1977 werd de molen ook van zijn kap ontdaan. Bij restauraties in 2010 en 2011 is de molen hersteld naar de staat waarin hij in 1873 verkeerde.Wanneer je verder fietst, kom je bij het dorpje Veere molen De Koe tegen. De ronde stenen stellingmolen zie je al van redelijk veraf liggen. De Koe is nog relatief jong; hij werd pas in 1909 gebouwd. Dat gebeurde op de plaats waar eerder een grondzeiler uit 1736 stond, maar die is afgebrand. Volgens de Zeeuwse traditie is de bakstenen molen wit van kleur. De Koe wordt gebruikt om koren te malen en is nog altijd maalvaardig. Tevens is het een recreatiewoning.Voordat je deze route gaat fietsen, controleer dan eerst even de vaartijden van de veer. Deze vaart niet elke dag.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

21
21 (Zeeland, 4484NJ, Kortgene, Zeeland, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

21
Jouw startpunt
Knooppunt 21
Zeeland
4484NJ Kortgene
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Galgendijk
4484NH Noord-Beveland

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van De Koe

De Koe

Windmolen

Molen De Koe werd gebouwd in 1909 als vervanger voor een eerde...

Meer informatie
Geen foto van De Korenbloem (romp/restant)

De Korenbloem (romp/restant)

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 164763 | Toegevoegd op 25-7-2014 | Laatst gewijzigd op 17-7-2020

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding