Genieten in Nederland en de grensstreek Duitsland

Fietsroute 164760

Aangeboden door:

4746 53

Omschrijving

Verken met deze grensoverschrijdende fietstocht het prachtige buitengebied van Aalten. De bloeiende akkerranden lokken je almaar verder en ten oosten van Aalten liggen twee natuurgebieden die deel uitmaken van Nationaal Landschap Winterswijk. Het halfopen landschap met kleine percelen en schattige boerderijen worden afgewisseld met grote essen, waar bosjes, lanen en houtwallen langs lopen. Ook Bredevoort is leuk om te bezoeken. In de historische kern van Bredevoort organiseerde de Stichting Bredevoort Boekenstad, die van 1993 tot aan 2009 actief was, een aantal grote boekenmarkten. De stichting stond ook aan de wieg van de zaterdagmarkt en de opruimingsmarkt die op Tweede Paasdag werd georganiseerd. Een overblijfsel zijn de vele antiquariaten en de tweedehands boekwinkels waar je lekker kunt snuffelen. Door deze activiteiten wordt Bredevoort ook wel ‘boekenstad’ genoemd. En onderweg kun je hét cultureel erfgoed van Nederland eens goed gaan bekijken: molens! De eerste molen die je onderweg tegenkomt is de Kempermolen in Breedenbroek. De in 1882 gebouwde beltmolen is altijd in het bezit geweest van de familie Kemper, wat de naam verklaart. De ronde stenen molen is een rijksmonument en wordt regelmatig door vrijwillige molenaars in bedrijf gesteld. Ongeveer zes kilometer verder zie je de Teunismolen, die in 1822 werd gebouwd. De molen droeg eerder de naam “De Haan”, maar in de volksmond werd de molen vernoemd naar een nabijgelegen boerderij die “Het Teunishuis” heette. Langzaam verbasterde zo de oorspronkelijke naam van beltmolen. De korenmolen wordt nog regelmatig in bedrijf gesteld, hoewel het graan op vrijwillige basis wordt gemalen. Het malen gebeurt met één koppel maalstenen. Tenslotte zie je in Lintelo de Wenninkmolen staan, die uit 1860 dateert. De ronde stenen korenmolen is net als de Kempermolen vernoemd naar de familie die hem in bezit had: de familie Wennink. In 1920 deed de familie afstand van de molen en sinds 2007 is de molen ondergebracht bij een stichting die zich inzet voor het behoud van de molen. Hoewel de molen een aantal jaren elektrisch werd aangedreven, wordt hij sinds 1980 weer alleen door windkracht aangedreven. Hotel Restaurant Bertram in het pittoreske Bredevoort is gevestigd aan het begin en einde van deze route. Hier dompel je jezelf onder in een middeleeuwse sfeer van een voormalige stadsboerderij uit 1704. Een lekker kopje koffie met vers gebakken appelgebak of wat uitgebreider lunchen of dineren gebeurt hier in een huishoudelijk sfeertje, waar je niet anders kunt dan genieten van een gezellige gastvrijheid. 

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

45
45 (Prins Mauritsstraat, 7126AC, Aalten, Gelderland, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

45
Jouw startpunt
Knooppunt 45
Prins Mauritsstraat
7126AC Aalten
Plan route naar startpunt

VVV Bredevoort

Markt 8
7126 AZ Bredevoort
0543 45 23 80
Stuur een mail

Oplaadpunt

't Zand
7126BD Aalten

Parkeerplaats centrum

't Zand
7126BG Aalten

aalten

Piet Heinstraat
7122AT Aalten

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Kempermolen

Kempermolen

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie
Geen foto van Teunismolen

Teunismolen

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie
Geen foto van De Wenninkmolen

De Wenninkmolen

Windmolen

Deze molen is een korenmolen uit 1860. Het was lange tijd in p...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"3 molens"

 geplaatst op:

Lastige route, bij knooppunt 25 gaat het niet goed met aanduiding. Route.nl is telkens te traag en te laat met gesproken route, daardoor ben je een afslag al snel voorbij.....

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 164760 | Toegevoegd op 25-7-2014 | Laatst gewijzigd op 21-4-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding