Vanuit Philippine richting het water

Fietsroute 164751

Aangeboden door:

4029 44

Omschrijving

Er liggen veel historische elementen in het landschap van Zeeuws Vlaanderen, waarbij je wellicht niet snel stilstaat omdat ze zo vanzelfsprekend lijken. Vergis je bijvoorbeeld niet in het patroon van geulen en dijken dat door de polder loopt: daaraan kan je zien dat de zee geleidelijk aan werd teruggedrongen en dat het landschap op het water in kleine stappen werd veroverd. Er zijn ook vestigen, forten en liniedijken die uit de Tachtigjarige Oorlog stammen, nauwelijks herkenbaar voor leken maar niet onbelangrijk voor de geschiedenis van de het landschap. Deze sluiten aan op andere dijken en geulen, omdat het water een belangrijk wapen was in de strijd. De vestingwerken van Sluis en Retranchement, die helaas niet op de fietsroute liggen, zijn overigens nog wel goed bewaard gebleven. Ook kom je tijdens je fietstocht in Hoofdplaat langs De Hoop (romp/restant). De voormalige windmolen werd in 1850 gebouwd, maar is in 1922 onttakeld. In zijn gloriedagen was De Hoop een ronde stenen grondzeiler. Hij werd gebruikt om koren mee te malen. Het ketting kruiwerk, waarvan de molen nog resten bezit, is een zeldzaam mechanisme. Het wordt alleen in Zeeuws-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen gebruikt, en is slechts terug te vinden in één andere molen. Historisch hoogtepunt tijdens deze tocht is Kasteel Ter Leyen. Het vijftiende-eeuwse kasteel staat aan de rand van het dromerige dorpje Boekhoute. Het pand is omgeven door een gracht en heeft een mooie omringende tuin. Het koetshuis en de nabijgelegen portierswoning zorgen er voor dat het complex ook echt aanvoelt als kasteel. Het kasteel is te bezoeken, maar ook af te huren voor romantische aangelegenheden (bruiloften) en feesten. Lekker een hapje eten doe je onderweg bij Restaurant de Mosselbank. Natuurlijk staat de mossel centraal op de menukaart. Genieten van deze schelpdieren doe je natuurlijk met een bijpassend drankje, een lekker pilsje of een glaasje wijn zijn niet te versmaden. Wanneer je lekker hebt geluncht of gedineerd fiets je naar molen Windlust in Hoek. De Windlust is een ronde, uit baksteen opgetrokken stellingmolen werd gebouwd in 1857 om koren te malen. Windlust vervangt een standerdmolen. Sommige onderdelen uit die molen kregen een herbestemming in de nieuwe. Tot 1958 was Windlust in bedrijf, maar daarna raakte de molen in verval. Restauraties vonden plaats in 1979/1980 en 2009.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Parkeerplaats (Paulinaweg, 4521RE, Terneuzen, Zeeland, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Knooppunt Parkeerplaats
Paulinaweg
4521RE Terneuzen
Plan route naar startpunt

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

http://www.fietsvoordeelpas.nl/webelements/data/restaurants279.png

Restaurant de Mosselbank

Restaurant

Restaurant de Mosselbank in Philippine is een culinair begrip ...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Geen foto van De Hoop (romp/restant)

De Hoop (romp/restant)

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie
Geen foto van Ter Leyen

Ter Leyen

Kasteel

Zelfstandig versterkt bouwwerk uit de middeleeuwen dat in die ...

Meer informatie
Molen Windlust Hoek

Windlust

Windmolen

Windlust is een korenmolen die werd gebouwd in 1857. Het was d...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 164751 | Toegevoegd op 25-7-2014 | Laatst gewijzigd op 25-1-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding