Door de natuur en het centrum van Schiedam

Fietsroute 164698

Aangeboden door:

3610 73

Omschrijving

Levendige havensteden en een afwisselende route door een netwerk van groengebieden en levendige steden als Vlaardingen en Schiedam wachten je, wanneer je deze route gaat fietsen. In de kern van het gebied ligt een beschermd veenweidelandschap: Midden-Delfland en Oude Leede. Toch zijn de bruisende kernen van de stadjes erg charmant. Zo is Vlaardingen dé haringstad. In de geschiedenis van Vlaardingen is de visvangst altijd al belangrijk geweest, en heeft Schiedam veel mooie bezienswaardigheden als grachten, molens en historische stadsgezichten. Tijdens deze tocht kom je ook veel molenruïnes tegen. Zo is de eerste bezienswaardigheid van deze fietstocht de molen Oude Lierpolder (romp/restant). Deze molen werd in 1717 gebouwd ter vervanging van een achtkant waarvan de geschiedenis teruggaat tot 1569. De ronde stenen grondzeiler maalde tot 1928 op windkracht. Daarna werd er een elektrische motor in geplaatst. In 1929 werd het nieuwe gemaal in bedrijf genomen en de molen werd onttakeld. In 1977 werd de polder opgeheven, maar de molen is anno 2013 nog steeds bedrijfsvaardig. Bij ’t Kethelhuys kun je na ruim 20 kilometer gefietst te hebben even van de fiets stappen en de benen strekken. Het pittoreske dorpje Kethel heeft door de jaren heen altijd haar eigen identiteit weten te bewaren en in ’t Kethelhuys proef je de oude sfeer van vroeger nog. Lekkere Delflandse streekproducten, heerlijk snoepgoed, exclusieve theetjes en gezellige geschenkartikelen, je kunt het hier voor iedereen wel een leuk cadeautje kopen! Wanneer je rondgesnuffeld hebt in het gezellige winkeltje, is het tijd om naar de Poldervaart in Schiedam te gaan. Langs deze vaart staat een oude stellingmolen die in 1710 geplaatst werd om de Babberspolder te bemalen. De Babbersmolen (romp/restant) had als doel het bemalen van de Babberspolder, maar de meest bijzondere herbestemming die het pand kreeg nadat de molen niet meer voldeed was de huisvesting van een vogelasiel. In 2012 begon men met het herstel van de Babbersmolen, die in 2013 weer volledig was gerestaureerd tot een werkende poldermolen. De volgende bezienswaardigheid is de Grote- of Oude Molen (romp/restant), die in de Kralingerpolder staat. De voormalige poldermolen werd in 1752 gebouwd en bemaalde samen met de Kleine Molen de Kralingerpolder, die 605 hectare groot was. Aan het begin van de twintigste eeuw werd de Grote Molen nog gerenoveerd met een nieuw scheprad en een nieuwe wateras, maar in 1913 werd de molen onttakeld.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Parkeerplaats (Broekpolderlaan, 2675KR, Westland, Hollande-Méridionale, Pays-Bas)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Knooppunt Parkeerplaats
Broekpolderlaan
2675KR Westland
Plan route naar startpunt

Blokkendoos

Heulweg
2291BW Wateringen
0174 - 21 04 60
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

http://www.fietsvoordeelpas.nl/webelements/data/afstapper002.png

t Kethelhuys

Leuke afstappers

't Kethelhuys is een bijzondere winkel in het monumentale ...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Geen foto van Grote- of Oude Molen (romp/restant)

Grote- of Oude Molen (romp/restant)

Windmolen

De Grote- of Oude Molen is een poldermolen in de Kralingerpold...

Meer informatie
Geen foto van Oude Liermolen (romp/restant)

Oude Liermolen (romp/restant)

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie
Geen foto van Babbersmolen (romp/restant)

Babbersmolen (romp/restant)

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 164698 | Toegevoegd op 25-7-2014 | Laatst gewijzigd op 22-4-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding