Fietsend langs het water

Fietsroute 164670

Aangeboden door:

7908 171

Omschrijving

Deze route van ruim 50 kilometer neemt je mee door pittoreske dorpen en door een waterrijk gebied genaamd ‘De Kop van Overijssel’. Dit prachtige natuurgebied wordt gekenmerkt door meren, kolkjes, vaarten, uitgestrekte rietvelden, maar ook bloemrijke hooilanden en dichte moerasbossen. Fietsend door De Wieden is het volop genieten van rustige wateren, maar ook van de bedrijvigheid die past bij de vele jachthavens die in dit gebied liggen. De Wieden vormt samen met De Weerribben één van de belangrijkste moerasgebieden van Europa. Door veenwinning is dit poldergebied in de geschiedenis flink afgegraven. Hierdoor zijn uitgestrekte rietvelden, bloemrijke hooivelden ontstaan. Water, héél veel water, in de vorm van kolkjes, meren, plassen, vaarten en vennen stimuleert de groei van bijzondere planten. De moerassen zijn dichtbegroeid en hier kom je onder andere dennenwolfsklauw, moeraswolfsklauw, blonde zegge en slank wollegras tegen. Viseters zoals de aalscholver, de Wulp, de zwarte stern en de purperreiger halen hun voedsel uit de wateren van De Wieden, maar ook andere roofvogels jagen hier. De bruine kiekendief en zeldzame velduil maken op de trilvenen, blauwgraslanden en veenheiden hun prooi. Houd je meer van cultuur, dan biedt Landgoed Oldenhof een welkome afwisseling. De statige havezate werd omstreeks 1635 gebouwd, maar sinds die tijd is de buitenplaats regelmatig bewoond, verbouwd, vernieuwd, gerestaureerd en verder ontwikkeld. Het witte huis heeft een prachtig voorplein en wordt omgeven door een gracht, een grote tuin en een sfeervol parkbos. Op het landgoed staan ook twee boerenhofsteden die samen met hun landerijen het landgoed compleet maken. Een ander fraaie bezienswaardigheid is de Monnikenmolen in Sint Jansklooster. De in 1857 gebouwde stellingmolen is met riet gedekt. Ook deze molen fungeerde, en fungeert nog steeds als korenmolen. Waar De Zwaluw meer ingebouwd is, zijn deze molen en de bijgebouwen al van veraf te zien. Een prachtig plaatje! Uitvalsbasis voor ons fietsarrangement, want deze route start samen met route 164671 bij dezelfde locatie, is De Follenhoegh. Het centrum van Vollenhove is erg dichtbij, dus je kunt er lekker uit eten gaan, maar het is ook gezellig om zelf een maaltje te koken. De jeu de boules mag ook ingepakt worden, zodat je ’s avonds een balletje kunt gooien en kinderen hoeven zich, met een speelkasteel en een hertenkamp, niet te vervelen. Het ruim opgezette gastenverblijf is comfortabel en je hebt er alle vrijheid en faciliteiten die een vakantie of weekendje weg tot een succes maken.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

De Follenhoegh (8325AV, Steenwijkerland, Overijssel, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
De Follenhoegh
8325AV Steenwijkerland
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Groenestraat
8325AT Steenwijkerland

Tourist Info Vollenhove

Kerkstraat 88
8325 BM Vollenhove
+31 (0)527 24 49 00
Stuur een mail

Oplaadpunt

De Voorst
8325XA Steenwijkerland

Bezoekerscentrum Het Waterloopbos | Proeflab//

Voorsterweg 34A
8316PT Marknesse

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

http://www.fietsvoordeelpas.nl/webelements/data/groepaccommodaties007.png

De Follenhoegh

Groepsverblijf

In het historisch Vollenhove op vijf minuten loopafstand van h...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Geen foto van De Monnikenmolen

De Monnikenmolen

Windmolen

Deze molen werd hier gebouwd in 1857 als korenmolen. In 1996 w...

Meer informatie
Geen foto van De Oldenhof

De Oldenhof

Kasteel

Zelfstandig versterkt bouwwerk uit de middeleeuwen dat in die ...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Pontje Jonen"

 geplaatst op:

I.v.m. Corona ging het pontje Jonen niet. Tussen punt 52 en 51!!!!!!

"wel mooi"

 geplaatst op:

rondje langs het water in en om Belt-Schutsloot Wat wij zo jammer vinden, waarom niet gewoon doorgaan met de knooppunten, krijg je beschrijvingen,bv ga linksaf de aan zee,{Vollenhove} Bij Kraggenburg was het een heel gepuzzel,, bij de blauwe hand, Terwijl er wel knooppunt bordjes staan,Dus we zijn terug gefietst naar de auto,Niet echt leuk, Mijn idee is blijf bij de knooppunten , of maak duidelijker omschrijvingen, , volgens ons zaten er nogal wat fouten in de route, , en ik mag van ons zelf wel zeggen dat we heel veel fietsen Met wel heel wat ervaring, Vriendelijk groet Griet meinsma

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 164670 | Toegevoegd op 25-7-2014 | Laatst gewijzigd op 22-4-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding