Van Kijkduin naar Hoek van Holland

Fietsroute 163542

Aangeboden door:

15571 176

Omschrijving

Op deze fietsroute verken je de stranden vanaf het zuiden van Den Haag tot aan Hoek van Holland, en het kustgebied tussen Hoek van Holland en Maassluis. Het is de ultieme gelegenheid om uit te waaien en je onder te dompelen in de gezellige badplaatsen van Zuid-Holland, terwijl je een flink gedeelte van de provincie ziet. Met name Hoek van Holland is bekend, vanwege de prachtige wateren, natuur- en duingebieden en niet te vergeten de stranden. Het gebied ontstond als een zandplaat in de monding van de Maas, die na de Sint-Elisabethsvloed van 1421 steeds meer verzandde. De ontwikkeling van de stad als badplaats begon na de Eerste Wereldoorlog en inmiddels kun je genieten van veel mooie, gevarieerde natuurgebieden langs de kust. Het Oranjekanaal, De Zeven Meren, het Staelduinse Bos, de Kapittelduinen en de stranden zijn slechts een greep uit de vele recreatieve mogelijkheden die Hoek van Holland biedt.

Een andere bijzondere stop is Fort aan den Hoek van Holland. Dit voormalige pantserfort werd gebouwd in 1881 en heeft een turbulente geschiedenis. De vesting moest de Nieuwe Waterweg beschermen tegen een vijandelijke vloot en kon ook het strand bij een invasie verdedigen. Het verdedigingswerk was uitgerust met zes kanonnen, die stonden opgesteld in één van de drie draaibare pantserkoepels. Hoewel Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog neutraal bleef, werd het fort wel gevechtsklaar gemaakt. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwam het ook echt tot gevechten rondom het fort, en na de Nederlandse capitulatie gebruikten de Duitsers de vesting. De koepels, het geschut en al het andere metaal werd in die tijd uit het fort gehaald en werd omgesmolten in de Duitse industrie. Sinds 1987 is het Nederlands Kustverdedigingsmuseum in het fort gevestigd.

De Oude Liermolen, of de Molen van de Oude Lierpolder (romp/restant), of de Blakermolen. Het zijn allemaal namen die verwijzen naar de stenen grondzeiler die in 1717 in De Lier werd gebouwd. Het was derde molen die op deze plek werd neergezet. Samen met een andere molen bemaalde dit Rijksmonument in zijn hoogtijdagen de Oude Lierpolder. Nadat de molen in 1929 onttakeld werd, werd de witte molenromp geschikt gemaakt als behuizing voor een dieselmotor. Als het nodig is, kan het gemaal nog altijd worden ingezet.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Parkeerplaats (Ockenburghstraat, 2551BH, Den Haag, Zuid-Holland, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Knooppunt Parkeerplaats
Ockenburghstraat
2551BH Den Haag
Plan route naar startpunt

Villa Anders

Willem III straat 19A
2291TL Wateringen
0174 - 22 11 07
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

Huyskweker De Zonnebloem

Huyskweker De Zonnebloem

Leuke afstappers

Huyskweker De Zonnebloem is gevestigd in Monster, een fraai do...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Geen foto van Oude Liermolen (romp/restant)

Oude Liermolen (romp/restant)

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

David

op:

Ernst

op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 163542 | Toegevoegd op 21-7-2014 | Laatst gewijzigd op 26-10-2021

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding