Langs de oevers van de Waddenzee en Lauwersmeer

Fietsroute 160693

Aangeboden door:

5001 71

Omschrijving

Met deze route combineer je drie hoogtepunten in het Noorden van Friesland: de Waddenzee, Nationaal Park Lauwersmeer en het pittoreske polderlandschap. Dit wordt een tocht om eens lekker uit te waaien in de zilte lucht en om van de rust te genieten. En als het lekker weer is even pootjebaden in de Waddenzee – als er tenminste water staat.

Nationaal Park Lauwersmeer is een parel aan de Waddenzee. Het uitgestrekte landschap is een eldorado voor vogels, jaarlijks strijken er honderdduizend neer. Steltlopers en eenden zoeken rust en voedsel op het ondiepe water en trekken zich terug langs de oevers, terwijl ganzen en weidevogels de voorkeur geven aan de beschutting van de grazige graslanden. Zeldzamere vogels zoals de roerdomp en het baardmannetje verschuilen zich tussen de rietlanden. Misschien heb je wel geluk en zie je hoe de zeearend over de kwelders scheert. Hoe dan ook, vanaf een bankje is het sowieso genieten van het prachtige uitzicht.

Al op lange afstand zie je karakteristieke Friese terpdorpjes aan de horizon liggen als Wierum, Metslawier en Anjum. De meeste terpdorpjes zijn ontstaan in de tijd dat de zee nog over het Friese land kon vloeien. In dit kwelderlandschap ontstonden er verhoging omdat de zee op sommige plekken meer slib achterliet dan op andere. Op plaatsen waar de verhogingen dicht bij elkaar lagen kon een terp worden gebouwd door de tussenliggende laagten op te vullen.

Behalve met mooie dorpjes is het Friese landschap bezaaid met (polder-)molens. In Anjum staat Molen de Eendracht, hier is een molenmuseum in gevestigd. Even later zie je molen De Gans uit 1850 die zijn naam ongetwijfeld te danken heeft aan zijn bemalingsgebied de Ganzenpolder. Boer Martinus Aukes Wierda uit de Guozzepôlle te Ezumazijl liet de molen bouwen. Hoewel de installatie relatief klein is, wist boer Martinus er wel 28 hectare land mee op de voormalige Lauwerszee te winnen.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

35
35 (Molenbuurt, 9143XA, Noardeast-Fryslân, Friesland, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

35
Jouw startpunt
Knooppunt 35
Molenbuurt
9143XA Noardeast-Fryslân
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Seedijk
9143WG Dongeradeel

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

it tun hus

Camperpark It Tún-Hûs

Camping

Welkom bij Camperpark It Tún-Hûs Wij, Renske en André, hete...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Judith, Anders

op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 160693 | Toegevoegd op 11-7-2014 | Laatst gewijzigd op 19-2-2021

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding