Eindeloos door de Kempense natuur

Fietsroute 160684

Aangeboden door:

3010 34

Omschrijving

Deze route neemt je mee naar de Brabantse Kempen tussen Turnhout en Reusel. Je rijdt door een agrarisch en bos- en beekrijk landschap op de grens tussen Nederland en België. De eerste kilometers maak je je benen los langs het jaagpad van het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten, een van de zeven Kempische kanalen tussen de Maas en Schelde. Deze 38 kilometer lange waterweg werd na 31 jaar graven in 1875 voltooid. Bij natuurgebied de Reuselse Moeren steek je de grens over. In dit grotendeels afgegraven hoogveengebied rij je door vochtige heide en droog naaldbos. Her en der is spontaan een berkenbosje ontstaan. Je ziet hier opvallend veel gagelstruwelen. Even later rij je de Peelse Heide op, een heide-ontginningsgebied ten zuiden van Reusel. Hier is voornamelijk grove den geplant. In dit gebied bevinden zich twee cirkelvormige wegen, die de Groote Cirkel en de Kleine Cirkel heten. Naar verluidt zou de Groote Cirkel qua afmetingen overeenkomen met het Place de l’Étoile in Parijs. Ook zou de afstand van de Groote Cirkel tot aan de Kleine Cirkel hetzelfde zijn als die tussen het Place de l’Étoile en het Place de la Concorde. De cirkels zijn dermate goed in het landschap zichtbaar, dat ze tijdens de Tweede Wereldoorlog een belangrijk oriëntatiepunt voor piloten vormden. Nabij de Groote Cirkel tref je nog de Reuselse Kei aan. Deze zwerfsteen van bijna anderhalve ton is via een vroegere loop van de Maas in dit gebied beland. Naar schatting is het gesteente 550 miljoen jaar oud. Natuurgebied de Hoge Vijvers brengt je weer naar België. Perceeltjes naaldhoutbos en brede bosdreven wisselen elkaar hier af. Tot het midden van de negentiende eeuw waren in en om de Hoge Vijvers geen bossen te bekennen, maar bestond het gebied uit natte heide. Door de turfwinning ontstonden verschillende vijvers. Hier bepalen het luidruchtige gekwaak van de groene kikker en de zacht borrelende roep van de heikikker nog steeds het ritme. Vanuit dit natuurgebied steek je tussen de weilanden en velden door naar de prachtige Gewestbossen bij Ravels. Dit bosrijke gebied is 800 hectare groot. Een variatie van loof- en naaldbomen vormen een schitterende groene zee. In de bossen kun je genieten van de rust en tekent zich een sprookjesachtig landschap af waarin mysterieuze vennen verscholen liggen tussen de bomen. Nadat je het kanaal van Dessel-Turnhout-Schoten bent overgestoken, fiets je na enkele kilometers door Landschap De Liereman. Dit gebied bestaat uit een afwisseling van natte en droge heide, gagelstruweel, eikenberken- en dennenbos, schraal grasland en weidevogelgebied. Kortom, een staalkaart van het Kempens landschap.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Camping Berkenstrand (Brand, 2470, Retie, Antwerpen, België)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Camping Berkenstrand
Brand
2470 Retie
Plan route naar startpunt

Familiestrand

Postelsebaan
2400 Mol

Toerisme - VVV Retie

Markt 1
2470 Retie
+32 (0)14 38 92 30
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

Berkenstrand

Camping Berkenstrand

Camping

Camping Berkenstrand is een kindvriendelijke camping, gelegen ...

Meer informatie
Geen foto van Brabantse Hei

Brabantse Hei

Fietscafe

Aan de grens van België verscholen vind je dit heerlijke boere...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 160684 | Toegevoegd op 11-7-2014 | Laatst gewijzigd op 11-4-2019

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.300.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding