Hamont, Neerpelt en Overpelt

Fietsroute 159139

Aangeboden door:

6074 51

Omschrijving

Deze route neemt je mee door de bosrijke en met beekjes dooraderde omgeving van Hamont, een charmant stadje in Belgisch Limburg. Je fietst door verschillende gezellige Vlaamse dorpjes en gehuchten, er is altijd wel een terrasje te vinden waar een lekkere verse Limburgse vlaai geserveerd wordt. Hamont staat bekend om de Teutenhandel in de achttiende eeuw. Teuten waren goed georganiseerde handelaars en ambachtslui die vanuit de Kempen met hun handelswaar door West-Europa rondtrokken. De teuten bouwden een aantal statige huizen, waarvan je er aan de markt nog steeds enkele kunt zien. Tijdens je tocht kom je ook langs enkele prachtige oude Kempense langgevelboerderijen. Tussen Hamont en Achel rij je door de Beverbeekse Heide, een natuurgebied dat grotendeels met grove den is beplant. Even later rij je door de Dommelvallei, een pittoresk landschap dat bestaat uit akkers met houtwallen, elzenbroekbossen en populieraanplanten. Je passeert hier de Wedelse Molen. Volgens sommige bronnen bestond deze watermolen al in de 8e eeuw, wat zou betekenen dat het de oudste watermolen in de Benelux is. De banmolen was tot 1957 in bedrijf als korenmolen. Sinds 1980 wordt er met waterkracht elektriciteit opgewekt. In 1995 kregen de molen met het sluiswerk en de oeverversteviging de status van beschermd monument. Het Kolisbos was oorspronkelijk een heidegebied dat vooral met grove dennen is beplant. Tegenwoordig probeert men het bos, waarin zich nog enkele heiderestanten bevinden, een meer natuurlijk karakter te geven. Het bos wordt doorsneden door de Kolisloop, bij deze beek fiets je voornamelijk onder berken en eiken. Via de bossen van Aan de Grote Fabriek, genoemd naar de kruitfabriek die hier ooit op veilige afstand van de bebouwde kom stond, rij je terug naar Hamont. 

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

216
216 (Ruiterstraat, 3930, Hamont-Achel, Limburg, België)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

216
Jouw startpunt
Knooppunt 216
Ruiterstraat
3930 Hamont-Achel
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Vennenweg
6028RD Cranendonck

VVV Cranendonck

Markt 22a
6021 CE Budel
0495 - 58 77 91
Stuur een mail

UiTpunt Hamont-Achel

Wal 26
3930 Hamont-Achel
+32 (0)11 51 05 00
Stuur een mail

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 159139 | Toegevoegd op 4-7-2014 | Laatst gewijzigd op 21-11-2017

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.100.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding