Langs oude eiken in Dijleland

Fietsroute 159135

Aangeboden door:

3775 38

Omschrijving

Deze route neemt je mee door het Dijleland, de idyllische landstreek vlakbij Leuven. Je rijdt door een licht glooiend landschap dat bezaaid is met akkers, weilanden, holle wegen en bossen. Je doet charmante dorpjes aan als Oud-Heverlee, Huldenberg en Bertem. Neem de tijd om rustig een terrasje te pakken of bestel in Bertem eens de lokale lekkernij, een Veronneke. Dit gebakje is een ware streling voor de tong. Het krokante bladerdeeg omhult een zachte vulling van banketbakkersroom en fruit, sierlijk afgewerkt met meringue. Het Veronneke is te krijgen met een appel-, abrikozen- of kriekenvulling. Tijdens de route fiets je door het Meerdaalwoud, dat samen met het Heverleebos en Egenhovenbos het grootste gemengde loofbos van Vlaanderen vormt. Nergens anders in Vlaanderen zie je zoveel oude eiken met een omtrek dikker dan 250 centimeter: het zijn er meer dan duizend, een prachtig gezicht. Ook vind je hier droge heide, haagbeuken, adelaarsvarens, elzen en essen. In dit natuurgebied leeft de oudste reeënpopulatie van Vlaanderen. De dieren zijn zo in aantal toegenomen dat ze nu ook in de omringende valleien te vinden zijn, vooral rond de schemering maak je een goede kans ze te zien. Ook kom je door het Zoniënwoud, de groene long van het nabije Brussel. Maar liefst tachtig procent van de totale oppervlakte (5000 hectare!) bestaat uit statige beuken. Het Zoniënwoud heeft een rijke fauna en flora, zodat je een afwisselend zicht hebt. Bij het dorpje Overijse rij je langs een eeuwenoude watermolen, gebouwd voor 1300. Het huidig gebouw stamt uit 1904. Het dorpje zelf, gegroeid aan de oever van de IJse, is bekend van de serredruiven. Wil je hier meer over deze arbeidsintensieve teelt te weten komen, bezoek dan het Druivenmuseum. De route start en eindigt aan de rand van Valbeek.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

3054, Oud-Heverlee, Vlaanderen, België
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Oud-Heverlee
3054 Oud-Heverlee
Plan route naar startpunt

Maurits Noëstraat
3050 Oud-Heverlee

Oud-Heverlee

Bogaardenstraat
3050 Oud-Heverlee

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Watertoren

Watertoren

Watertoren

Torenachtig gebouw met bovenin een waterreservoir of watertank

Meer informatie
Geen foto van Waterradmolen

Waterradmolen

Waterradmolen

Deze waterradmolen stamt uit 1429. Deze molen werd verwoest aa...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 159135 | Toegevoegd op 4-7-2014 | Laatst gewijzigd op 23-4-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding