Laat je meevoeren naar de Voerstreek

Fietsroute 159120

Aangeboden door:

3848 88

Omschrijving

De Belgische Voerstreek grenst aan het Zuid-Limburgse Mergelland en heeft dezelfde kenmerken. Een heuvellandschap met prachtige beekdalen, steile hellingen en een rijke grond die bestaat uit vruchtbare löss, silex en kalksteen.

Op de steile, zuidelijke hellingen werden oorspronkelijke eikenberkenbossen vervangen door aanplantingen van beuken, lorken en sparren, die de aanwezigheid van adelaarsvaren en kamperfoelie in de hand hebben gewerkt. Typisch voor dit soort bos zijn de mispel en de trosvlier, die je hier overvloedig zult zien. Lager op de helling gedijen vooral eiken-haagbeukenbossen, waarin ook bosrank en klimop welig tieren. Op zonnige plekken groeien marjolein en kruidvlier, typische ‘zuiderlingen’ die de wijngaardslak, de beroemde ‘escargot de Bourgogne’ aantrekken. De eenzame buizerd of torenvalk die onbeweeglijk hangt te ‘bidden’ is makkelijker waar te nemen dan de schuwe reeën, vossen of dassen die hier hun leefgebied hebben. Toch kan een oplettend natuurliefhebber ook van deze dieren sporen en wissels in het bos vinden.

Door de lieflijk glooiende omgeving waan je je in een paradijs. In de romantische dorpskernen, prijkt de kerk nog in het midden. De meidoornhagen, paternoster van kapelletjes en veldkruisen, oude hoeven, typische vakwerkhuisjes, kastelen met bijhorende landgoederen, boomgaarden, en de onvergetelijke panorama’s, hebben in elk seizoen een onweerstaanbare aantrekkingskracht.

Even zo mooi zijn de twee bezienswaardigheden van de tocht. De eerste stop is de Commanderie. Dit was de commanderij van Alden Bielden, waar de commandeur verbleef. Het complex bestaat uit een hoofdgebouw, een hoeve, stallingen en een poortgebouw. Het oudste gedeelte van de vesting is de L-vormige vleugel, waar een toren op prijkt. Aan de oorspronkelijke ringgrachten om het kasteel werden in 1885 een aantal vijvers toegevoegd. Hierin werd, en wordt nog altijd, forel, steur en paling gekweekt.

Je zoekt je weg door het heuvelachtige landschap tot je kasteel Groenendael ziet liggen. Dit prachtige kasteel werd vooral gebruikt voor agrarische doeleinden. Alleen fundamenten van het oorspronkelijke gebouw uit 1775 zijn nog over, want het pand werd in 1921 afgebroken. Oorspronkelijk was het niet echt een kasteel maar meer een versterkt, omgracht huis. Het kende dan ook geen ridderstatus. Een deel van de muurresten van het oude gebouw zijn opgenomen in het muurwerk van het nieuwe huis.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

69
69 (Kapel, 6307PD, Eijsden-Margraten, Limburg, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

69
Jouw startpunt
Knooppunt 69
Kapel
6307PD Eijsden-Margraten
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Amerikaplein
6269DC Eijsden-Margraten

VVV Margraten bij BrocquaTweewielers

Pastoor Brouwersstraat
6269AX Eijsden-Margraten
0900 555 97 98
Stuur een mail

schin op geul

Kerkewegje
6305BC Valkenburg aan de Geul

Watertap: gratis water voor onderweg

Plenkertstraat 50
6301GM Valkenburg

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Groenendaal

Groenendaal

Kasteel

Alleen fundamenten van het in 1921 afgebroken gebouw uit 1775 ...

Meer informatie
Geen foto van Commanderij

Commanderij

Kasteel

De Commanderij van Sint-Pieters-Voeren is een kasteel in Maasl...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Top route"

 geplaatst op:

Zeer mooie route echte aanrader. Echt ebike nodig of goed getraind zijn

"Prachtige route"

 geplaatst op:

Stukje langs de provinciale weg is wat minder maar de rest van de route is echt een aanrader!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 159120 | Toegevoegd op 4-7-2014 | Laatst gewijzigd op 16-12-2019

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding