Rondje genieten door Maastricht

Fietsroute 159119

Aangeboden door:

13797 174

Omschrijving

Fietsen door hartje Maastricht, langs de oever van de rivier en over de Maasboulevard, is een geweldige belevenis. Hier proef je de sfeer van de Limburgse hoofdstad en wordt duidelijk waarom Maastricht bekend staat als één van de gezelligste steden van Nederland. 

De tocht over het heuvelplateau in het zuiden van de gemeente Maastricht is een uitdaging. De Sint-Pietersberg is vooral bekend vanwege de Limburgse mergel die er gewonnen wordt en de gangenstelsels zijn een ware toeristische attractie geworden. Op en tegen de berg liggen mooie forten en kastelen, die oude tijden en sferen doen herleven. De langste wandelroute van Nederland begint (of eindigt) op het topje van de Sint-Pietersberg. Het museum ‘Maison de la Montagne Saint-Pierre’ is met een interactieve en permanente tentoonstelling de ideale plek voor een kennismaking met de unieke Sint-Pietersberg.

Tijdens je fietstocht kom je bijvoorbeeld door Sint-Anthoniusbank. Ongeveer 40 huizen vormen de bebouwing van het gehucht. In de buurtschap zijn veel historische elementen te vinden, wanneer je weet waar je moet zoeken. Ondanks de kleinschaligheid kan je er twee gesloten carréboerderijen vinden, maar ook een monumentale hoeve die ondanks de negentiende-eeuwse bouw uit de zeventiende eeuw komt, een voormalig klooster waarin appartementen zijn gemaakt en een oude hoeve met restanten van een vierkante toren en een overdekte waterput.

Stop onderweg ook even bij de Molen van Lombok in de Maastrichtse wijk Sint Pieter. De middenslag molen dateert oorspronkelijk van rond 1500 en werd gebouwd op de linkeroever van de Jeker, een aftakking van de Maas. Vroeger stonden er twee uit mergel opgetrokken molengebouwen; eentje werd gebruikt als graanmolen, de andere als oliemolen. Alleen de graanmolen heeft nog een ijzeren molenrad uit 1937. Dit gebouw, dat tot 1960 in bedrijf bleef, wordt daarom nog aangeduid als ‘de molen van Lombok’.

In Eijsden staat het gelijknamige kasteel, die ook wel ‘de Borg’ of ‘Laag Caestertburg’ genoemd wordt. Het tegenwoordige kasteel is gebouwd in 1636, verbouwd in 1767 en daarna gerestaureerd. Dit rijksmonument bestaat uit twee haaks op elkaar staande vleugels die aan de buitenzijden beide een zware hoektoren hebben. Het geheel wordt omringd door een gracht en bij het kasteel ligt een poortgebouw met voorhof. Het in 1900 aangelegde park is vrij toegankelijk.

Stap ook in Libeek even van je fiets om het kasteel te bewonderen. Tot aan 2011 was Libeek, of Liebik zoals de Limburgers het noemen, onderdeel van Margraten. De plaats ontstond in de dertiende eeuw en in het plaatsje staat de hoeve Libeek, waarvan de oudste delen ook dateren van de dertiende eeuw. Ooit stond er op deze plek een riddermatig huis, maar nadat het kasteel een andere eigenaar kreeg in de zestiende eeuw werd de vesting geleidelijk omgebouwd tot pachthoeve. Libeek heeft de grootste Limburgse hoeve die om een vierkant binnenplein heen staat en het woonhuis, dat is opgetrokken uit mergelsteen, werd in de zestiende en zeventiende eeuw gebouwd en verbeterd.

Voorbij Sibbe, ter hoogte van Wolfshuis, staat een beltmolen uit 1855: de Van Tienhovenmolen. Bijzonder aan deze molen is dat het de enige molen in Nederland is die grotendeels is opgebouwd uit mergelstenen. De hoge plaats waar de molen uiteindelijk gebouwd werd was gunstig vanwege de windvang. Van welke kant je ook op de molen af komt, hij is altijd al van verre zichtbaar.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

67
67 (Keerderstraat, 6268NW, Eijsden-Margraten, Limburg, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

67
Jouw startpunt
Knooppunt 67
Keerderstraat
6268NW Eijsden-Margraten
Plan route naar startpunt

Oplaadpunt

Gasthuis
6268NW Eijsden-Margraten

Parkeerplaats

Lindenstraat
6325PD Valkenburg aan de Geul

Cycle Center Valkenburg

De Leeuwhof 21
6301 KZ Valkenburg
+31 (0)43 601 53 38
Stuur een mail

VVV Margraten bij BrocquaTweewielers

Pastoor Brouwersstraat
6269AX Eijsden-Margraten
0900 555 97 98
Stuur een mail

houthem-st. gerlach

Stationsweg
6301JH Valkenburg aan de Geul

Watertap: gratis water voor onderweg

Plenkertstraat 50
6301GM Valkenburg

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Libeek

Libeek

Kasteel

De oudste delen van deze kasteelachtige hoeve stammen uit de 1...

Meer informatie
Geen foto van Molen van Lombok

Molen van Lombok

Waterradmolen

Molens aangedreven met zuivere natuurkracht van beken en strom...

Meer informatie
Geen foto van Musee de la Montagne Saint Pierre

Musee de la Montagne Saint Pierre

Museum
20180516 030 Eijsden Libeek Vakantie

Eijsden

Kasteel

Kasteel Eijsden is omstreeks 1635 gebouwd en herbouwd na een b...

Meer informatie
Geen foto van Hoeve Sint-Antoniusbank

Hoeve Sint-Antoniusbank

Kasteel

In het buurtschap Sint-Antoniusbank vind je de Hoeve Sint-Anto...

Meer informatie
Geen foto van De Van Tienhovenmolen

De Van Tienhovenmolen

Windmolen

De Van Tienhovenmolen is een ronde stenen beltmolen uit 1855 d...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Janneke, Anders

op:

"Leuke afwisselende route."

 geplaatst op:

We moesten beetje omfietsen omdat het pontje niet vaarde ivm hoog water. Maar geen probleem gewoon de brug een eindje verder genomen.

"Genieten van de lente."

 geplaatst op:

Heel afwisselende route. Veel bezienswaardigheden waarvan er ook wel heel veel gesloten zijn. Maar de natuur is altijd prachtig, zeker in de lente.

Fahim, Anders

op:

"Hills, castle, river and villages"

 geplaatst op:

Beautiful ride, just a few hundred meters of effort to go up and then really well paced (if you start from Maastricht). Even if you can't do the Belgian side because of Corona it is a really nice trip along the river and then in the hights of Limburg. The castle near the river can be visited from the side between points 75, 76 and 77.

"Top!"

  op:

Tonnie, Flevoland

op:

"Schitterende tocht door het Limburgse land; hier en daar flinke klimmetjes"

 geplaatst op:

Heel mooi om als dagtocht te fietsen.

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 159119 | Toegevoegd op 4-7-2014 | Laatst gewijzigd op 10-9-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding