Links en rechts van de IJssel tussen Hattem en Olst

Fietsroute 157823

Aangeboden door:

9856 218

Omschrijving

In totaal 125 kilometer lang, loopt de IJssel als aftakking van de Rijn door Nederland. Vanaf de vijftiende eeuw begon de rivier te verzanden en dat maakte hem geleidelijk aan steeds moeilijker begaanbaar voor verkeer. Met behulp van het Pannerdensch Kanaal zorgde men voor meer watertoevoer. Dit werd geregeld met stuwen, die nog altijd bestaan. Terwijl je je weg langs de slingerende uiterwaarden van de IJssel zoekt, kan je genieten van een prachtig coulisselandschap. De IJsselvallei loopt grofweg van Arnhem tot Kampen en is een uniek gebied in Nederland om doorheen te fietsen. Hier tref je een vochtig, donker loofbos aan waar varens aan de voet van immense bomen staan, maar ook een blauw grasland met zeldzame planten en dieren. Heideveldjes, poelen en beken houden het landschap spannend en kleine landschapselementen zoals vrijstaande bomen, heggen en hagen blijven je verrassen. In de nattere graslanden groeien bloemen zoals orchideeën, die vlinders en vogels aantrekken. Alsof dat nog niet genoeg is, kan je terwijl je je weg zoekt van het ene dorp naar het andere genieten van het typische Nederlandse akkerlandschap. Bij Plaza de Haven kun je gratis je auto parkeren. Vanaf hier fiets je naar de Wijhese Molen. Deze molen staat in Wijhe en deze molen is erg bijzonder, omdat het de oudste nog bestaande achtkante stellingmolen van Overijssel is. Op de molen, die in 1703 gebouwd werd en die tot aan de Tweede Wereldoorlog in bedrijf bleef, wordt met één koppel maalstenen nog altijd veevoer gemalen op vrijwillige basis. In Wijhe tref je ook de Oudheidkamer IJsselstreek aan. De historische vereniging van Wijhe stelt de oudheidkamer op beperkte tijden open. Behalve een zelfstandig bezoek worden er ook rondleidingen georganiseerd voor volwassenen én kinderen. In het dorpje Windesheim bewoonde een congregatie van augustijner koorheren het gelijknamige moederklooster. Het kloosterheeft waarschijnlijk ten zuiden van de Dorpsstraat gestaan. Anno 2014 zijn er alleen nog enkele kelders en de brouwerij van het kloostercomplex te bekijken, maar ooit omvatte het klooster dus veel meer dan wat er tegenwoordig van over is. Teruggekomen bij Plaza De Haven geniet je nog even na in de bedrijvigheid die de nabijgelegen jachthaven en het historische centrum van het Hanzestadje Hattem met zich meebrengen. Je kunt er lekker even zitten en bijkomen met wat lekkers. Indien je voor vertrek aangeeft dat je er terugkomt, staat je bestelling bij het gastvrije etablissement zelfs voor je klaar!

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Plaza De Haven (Geldersedijk, 8051ER, Hattem, Gelderland, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Plaza De Haven
Geldersedijk
8051ER Hattem
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Kleine Gracht
8051ER Hattem

Bezoekerscentrum

Bosweg
8017BR Zwolle

Treinstation Zwolle

Stationsplein 16
8011 CW Zwolle

Tourist Info Zwolle - Zwolle Info & Gifts / Zwols Balletjeshuis

Grote Kerkplein 13
8011 PK Zwolle
+31 (0)6 51 55 65 06

De Vree

Kerkstraat
8191VW Wapenveld
038 - 447 76 02
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

http://www.fietsvoordeelpas.nl/webelements/data/restaurants270.png

Plaza De Haven

Restaurant

Plaza De Haven ligt op een prachtige locatie tussen de jachtha...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Geen foto van Oudheidkamer IJsselstreek

Oudheidkamer IJsselstreek

Museum
Wijhese Molen Wijhe

De Wijhese Molen

Windmolen

Het bouwjaar van de Wijhese Molen is 1703. Hiermee is de molen...

Meer informatie
Geen foto van Windesheim

Windesheim

Kasteel

Het huis is op 20 oktober 1944 gebombardeerd. Er resten nog tw...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Mooie route!"

  op:

Frank

op:

Ben , Overijssel

op:

Petra, Noord-Brabant

op:

"Prachtige tocht door de IJsselvallei"

 geplaatst op:  

Parkeren kan ook heel makkelijk en gratis op De Bleek in Hattem, een grote P aan de rand van het centrum en direct bij de IJssel De fietspontjes bij Hattem en Veessen zijn tijdelijk uit de vaart door corona maatregelen.Even doorrijden tot aan autoveer bij Olst en bij Hattem doorrijden tot de spoorbrug en daar de IJssel kruisen. De Duursche Waarden bij Fortmond zijn meer dan de moeite waard om ook even te wandelen rondom de oude Steenfabriek. Hier staat ook een uitkijktoren en kun je bij de IJsseloever komen.

"Nog onvoldoende"

 geplaatst op:

Ik kan geen andere routes vinden

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 157823 | Toegevoegd op 27-6-2014 | Laatst gewijzigd op 7-1-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding