Van Witteveen naar Orvelte en Westerbork

Fietsroute 157797

Aangeboden door:

9911 60

Omschrijving

Als onderdeel van het Scharreveld was het Holtherzand een uitgestrekt heidegebied. Schaapskuddes van onder andere Westerbork, Holthe en Bruntinge graasden op de heide, tot men het Scharreveld ging ontginnen. De stukken grond die niet de moeite van bebouwing waard waren werden intact gelaten. Deze werden onderling verbonden en zo was het Holtherzand een feit. Een overblijfsel van de geschiedenis van de heide waar de schaapjes op graasden, is bewaard gebleven in Orvelte: een oude schaapskooi. De schaapskudde van Orvelte bestaat uit Schoonebeker schapen, een zeer zeldzaam ras waaruit veel andere kuddes zijn ontstaan. Wanneer je in Drenthe andere Schoonebeker schapen tegenkomt is de kans dus groot dat hun stamboom terugleidt naar deze kudde. De dieren kunnen zich op extreem kale gronden moeilijk handhaven, maar voor heidevelden, schrale graslanden en het grazen tussen bomen zijn deze schapen bijzonder geschikt. De wollige viervoeters wonen in twee kooien, die authentiek zijn gebouwd. Daardoor is de inrichting ook niet afgestemd op moderne machines, dus alle activiteiten om de kudde gezond te houden worden hier nog met de hand verricht. Bij Hotel Het Witte Veen kun je gratis je auto parkeren. Het hotel staat aan het begin van de fietsroute, waardoor het de ideale plek is om de details van je route nog eens door te nemen onder het genot van een kopje koffie of thee. Wanneer je terugkomt bij het hotel, kun je natuurlijk ook nog lekker wat drinken op het terras. Wil je er echt even uit, dan boek je voor een schappelijke prijs een kamer. Hiermee kun je ontsnappen aan de drukte van alledag en gebruik maken van ons fietsarrangement met route 1577978.
Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Hotel Het Witte Veen
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Hotel Het Witte Veen
K. Brokweg
9439 TC Witteveen
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

9439TL Midden-Drenthe

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesugesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Genietmomenten

Hotel Witteveen

Hotel Het Witte Veen

Hotel

Hotel Het Witte Veen is een gezellige familiehotel in het Dren...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Geen foto van Schaapskooi

Schaapskooi

Schaapskooi

Prachtig oud Hollandsch landschapskenmerk waar schapen in verv...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 157797 | Toegevoegd op 27-6-2014 | Laatst gewijzigd op 10-7-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.000.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding