Fietsen in de Denderstreek

Fietsroute 157515

Aangeboden door:

1922 20

Omschrijving

Deze route combineert de pracht van twee streken, het Pajottenland en de Denderstreek. Het Pajottenland is een regio in Vlaams-Brabant. Je fiets hier in een licht glooiend landschap met een agrarisch karakter. De locals noemen hun regio soms het Toscane van het Noorden. Humor, trots of allebei? Wie zal het zeggen. Tijdens je tocht geniet je van uitzichten op bekoorlijke boomgaarden, knotwilgen en populieren. Her en der zie je nog enkele streekeigen vierkante hoeves. 

Het bekendste gebouw in Herne is het kartuizerklooster uit de 14e eeuw, het oudste in de Nederlanden. Het oorspronkelijke gebouw werd in 1580 door protestanten gesloopt, alleen de poort met het gastenkwartier uit 1710 staan nog overeind. In dit klooster is rond 1360 de eerste Nederlandstalige bijbel geschreven, de Hernse bijbel. Vanuit het dorp fiets je westwaarts richting de Denderstreek, een regio in Oost-Vlaanderen. De streek ontleent zijn naam aan de 65 kilometer lange rivier de Dender die in de Schelde uitmondt. Een klein deel van de route vergezel je de meanderende rivier. Je rijdt door laaggelegen graslanden, met afwisselend natuurlijke moerasgebieden en populierenaanplantingen. Ook maak je kennis met Geraardsbergen. Op de Grote Markt kun je de neogotische Sint-Bartholomeuskerk bewonderen en een Manneken Pis die maar liefst 160 jaar ouder is dan het bekende kereltje in Brussel. Voor culinaire liefhebbers is er in Geraardsbergen de mattentaart: een gebak bereid op basis van verzuurde melk dat van de Europese Unie het label 'beschermde geografische aanduiding' kreeg. Wielerliefhebbers kennen natuurlijk de steile en hobbelige helling De Muur van Geraardsbergen. De Muur is een kasseiweg op de Oudenberg, de heuvel waartegen het stadscentrum van Geraardsbergen aan ligt. Als je van een uitdaging houdt, kun je natuurlijk proberen deze beruchte scherprechter ‘even’ te beklimmen. De steile helling heeft een lengte van 1075 meter, het hoogste stijgingspercentage bedraagt 20%. Bovenaan de op 110 meter gelegen top heb je een prachtig uitzicht over de omgeving. Ook staat er een kapel waar wielrenners dank mogen zeggen voor het halen van de klim. Door het licht glooiende agrarische landschap rij je terug naar de Dender. Na een paar kilometer buigt de route weer af richting het eindpunt. Je komt daarbij langs de Congoberg, een getuigenheuvel die je een schitterend panorama over het landschap biedt.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

18
18 (Rendries, 1540, Herne, Vlaanderen, België)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

18
Jouw startpunt
Knooppunt 18
Rendries
1540 Herne
Plan route naar startpunt

Ninoofsesteenweg
1570 Galmaarden

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van De Permanensje

De Permanensje

Bezoekerscentrum

Toeristisch infokantoor Stad en Streek. Je kan hier op een aa...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 157515 | Toegevoegd op 25-6-2014 | Laatst gewijzigd op 22-4-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding