Langs de Dender en een bezoek aan Geraardsbergen

Fietsroute 157503

Aangeboden door:

1402 10

Omschrijving

Met deze route geniet je van de natuurpracht en rust in de Denderstreek, een regio in de provincie Oost-Vlaanderen. De streek ontleent zijn naam aan de 65 kilometer lange rivier de Dender die in de Schelde uitmondt. Een groot deel van de route vergezel je de meanderende rivier. Je rijdt door laaggelegen graslanden, met afwisselend natuurlijke moerasgebieden en populierenaanplantingen. Voorbij het dorpje Zandbergen buigt de route met een ruime bocht van de Dender af. Je rijdt door een licht glooiend agrarisch landschap terug richting de rivier. Je komt daarbij langs de Congoberg, een getuigenheuvel die je een schitterend panorama over het landschap biedt. Vlak voor Geraardsbergen kom je terug bij de Dender en rij je via haar oever het oude stadje binnen. Op de Grote Markt kun je de neogotische Sint-Bartholomeuskerk, het neogotisch stadhuis en de fontein de Marbol bewonderen. En, niet te vergeten: een Manneken Pis die maar liefst 160 jaar ouder is dan het bekende kereltje in Brussel. Voor culinaire liefhebbers is er in Geraardsbergen de mattentaart: een gebak bereid op basis van verzuurde melk dat van de Europese Unie het label 'beschermde geografische aanduiding' kreeg. Wielerliefhebbers kennen natuurlijk de steile en hobbelige helling De Muur van Geraardsbergen. De Muur is een kasseiweg op de Oudenberg, de heuvel waartegen het stadscentrum van Geraardsbergen aan ligt. Als je van een uitdaging houdt, kun je natuurlijk proberen deze beruchte scherprechter ‘even’ te beklimmen. De steile helling heeft een lengte van 1075 meter, het hoogste stijgingspercentage bedraagt 20%. Bovenaan de op 110 meter gelegen top heb je een prachtig uitzicht over de omgeving. Ook staat er een kapel. Hoewel wielrenners hier gerust dank mogen zeggen voor het halen van de klim, was de Oudenberg volgens lokale overlevering al in de voorchristelijke tijd een heiligdom. 'Oudenberg' zou een verbastering zijn van 'Odinberg', wat verwijst naar de Germaanse oppergod Odin. De huidige kapel zou staan op de plek van het heiligdom.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Focus/Arjaan (Zonnebloemstraat, 9500, Geraardsbergen, Oost-Vlaanderen, België)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Knooppunt Focus/Arjaan
Zonnebloemstraat
9500 Geraardsbergen
Plan route naar startpunt

De Permanensje

Markt
9500 Geraardsbergen
+32 54 43 72 89
Stuur een mail

De Helix

Klakvijverstraat
9500 Geraardsbergen
+32 54 31 79 50
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van De Permanensje

De Permanensje

Bezoekerscentrum

Toeristisch infokantoor Stad en Streek. Je kan hier op een aa...

Meer informatie
Geen foto van Abdij (St-Adriaan)

Abdij (St-Adriaan)

Museum

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 157503 | Toegevoegd op 25-6-2014 | Laatst gewijzigd op 25-9-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding