Door het stroomgebied van de Schelde

Fietsroute 157502

Aangeboden door:

2898 43

Omschrijving

Deze route leidt grotendeels langs de rechteroever van de Schelde. Je fietst in een kom tussen de plaatsjes Sint-Amands en Hingene in de provincie Antwerpen. Je ontdekt hier een uniek natuurgebied. De rivier mag dan redelijk getemd zijn, zij heeft in de loop der eeuwen haar sporen in het landschap achtergelaten. Je ziet vele slikken en schorren die erg waardevol zijn voor watervogels. Ook tref je wilgen, riet, oeverzegge en speenkruid aan. Rijdend door de natte bossen zie je een zeldzame moerasvegetatie die onder meer bestaat uit varens, moerasdistels en slangenwortel. In de polders groeien vele populieren, maar ook wilg en es. En natuurlijk heb je prachtig uitzicht op de rivier en de natuur en dorpjes aan de linkeroever van de Schelde. De Schelde ontspringt in het noorden van Frankrijk en mondt uiteindelijk via de Westerschelde uit in de Noordzee. Zoals iedere rivier is ook de Schelde door de eeuwen heen van grote economische en strategische betekenis geweest. De Romeinen trotseerden het naar hun smaak koude en natte klimaat om via de Schelde naar Brittannia uit te kunnen varen. De Vikingen gebruikten de rivier juist als toegangspoort op hun rooftochten in de omringende streken. Tussen 1585 en 1792 werd de rivier in de omgeving van Antwerpen geblokkeerd om politieke, strategische en vooral economische redenen. Uiteindelijk kwamen België en Nederland pas in 1839 een vrije doorgang overeen, al houdt de Westerschelde de gemoederen nu en dan nog steeds bezig. Net voordat De Schelde gezelschap krijgt van het riviertje de Rupel, buig je weer af richting het startpunt. Van oudsher is dit een waterrijk gebied met vele beekjes en grachten die zijn aangelegd voor de ontginning van het veen in de negentiende eeuw. Stap even af in het (grotendeels particuliere) Lippelobos als je van paddenstoelen houdt, want hier komen honderd verschillende zwamsoorten voor. Heb je meer affiniteit met navigatiesystemen? Let dan even op als je door de omgeving van Opdorp rijdt. Sudenten van de faculteit Toegepaste Wetenschappen in Leuven hebben na 120 uur hard werk via GPS-metingen uitgerekend dat het geografische middelpunt van Vlaanderen zich op het grondgebied van Opdorp bevindt. Dit middelpunt ligt opvallend genoeg bij het zogenoemde Drie-Provinciënpunt, waar Oost-Vlaanderen, Antwerpen en Brabant samenkomen.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

88
88 (Lippelostraat, 1840, Londerzeel, Flanders, Belgium)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

88
Jouw startpunt
Knooppunt 88
Lippelostraat
1840 Londerzeel
Plan route naar startpunt

Kasteeldreef
1840 Londerzeel

t Leireken

Brouwerijstraat
1840 Londerzeel

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van De Notelaer Vzw

De Notelaer Vzw

Museum
Geen foto van Provincial Domain Dursel

Provincial Domain Dursel

Kasteel

Zelfstandig versterkt bouwwerk uit de middeleeuwen dat in die ...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Op het eerste zicht vind ik het top."

  op:

"Prachtige route"

 geplaatst op:

De moeite waard .

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 157502 | Toegevoegd op 25-6-2014 | Laatst gewijzigd op 23-12-2017

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding