Kastelen rondom Grubbenvorst

Fietsroute 156622

Aangeboden door:

5132 69

Omschrijving

Prachtige natuur, een sfeerbepalende rivier, pittoreske dorpen en een drukke stad; deze route heeft het allemaal! Het plaatsje Lottum is vergroeid aan Houthuizen en staat vooral bekend om de rozenteelt. Twintig miljoen rozen worden jaarlijks in de gemeente geteeld, wat neer komt op ruim zeventig procent van de totale productie. Toepasselijk kreeg Lottum de bijnaam “Het Rozendorp”. Tweejaarlijks wordt het Rozenfestival georganiseerd rond de tweede zondag van augustus. Prachtige rozentuinen, rozenmozaïeken, objecten gemaakt van rozen en bloemstukken worden dan door Lottum verspreid. Duizenden rozenknopjes sieren dan het dorp. De oude Maasmeanders zorgen in het Broekhuizerbroek en de Houthuizerheide voor een uniek stukje natuur in Nederland. Vochtige graslanden, moerassen en broekbossen, maar ook uitgeveende plassen strekken zich hier voor je uit, variërend in hoogte en begroeiing. Kwelwatertjes ontstaan in de lager liggende gedeelten. In het midden van de meander is een hoge stuifzandopduiking die De Hondsberg wordt genoemd. Je fietst in ongeveer 20 minuten naar de Slottermolen. Het is één van in totaal 51 watermolens die Limburg ooit telde. De voormalige middenslag watermolen staat via een molenvijver in verbinding met de Everlose Beek. De molen dateert uit 1849, maar het molengedeelte is nog vier eeuwen ouder. Tegenwoordig wordt er met de molen elektriciteit opgewekt, hoewel het in 1966 werd verbouwd tot woonhuis. Nabij de molen staat kasteel Grubbenvorst. Deze ruïne wordt ook wel het Gebroken Slot genoemd en bestaat alleen nog uit enkele brokstukken die op een motteheuvel staan. Het kasteel werd tot twee keer toe verwoest. De eerste keer was in 1511, toen de Schotse troepen van Maximiliaan van Oostenrijk er huishielden. De tweede verwoesting vond plaats in dezelfde eeuw (1586) en daarna is het kasteel nooit meer herbouwd. De Duitsers hebben in de Tweede Wereldoorlog stellingen aangebracht aan het kasteel, dat verder beschadigde toen onze oosterburen die opbliezen. Verder op de route tref je een markant herenhuis uit de achttiende eeuw aan: De Steeg. De zijvleugels werden rond 1800 aangebouwd. Er staan ook een stal en een schuur op het terrein dat De Steeg wordt genoemd. Vroeger was het landgoed omgeven was door een gracht. Het statige herenhuis dat het terrein domineert heeft een leien schilddak. In de zuidgevel is een vernieuwde ingang gemaakt en ook de ingang in de achtergevel aan de westkant is ook vernieuwd. Vervolgens kom je langs het adembenemende kasteel De Borggraaf. Dit prachtige kasteel werd gebouwd in 1551 en bestaat uit een landhuis met een voorplein en omringende voorgebouwen. De voorhof rechts van de poort is in de achttiende eeuw pas toegevoegd. Het linker deel kwam zelfs pas in de negentiende eeuw tot stand. In 1926 bouwde architect Kaiser uit Venlo nog een toren en een voorhuis tegen de noordelijke Buitenmuur.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

83
83 (Raaieind, 5971NA, Horst aan de Maas, Limburg, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

83
Jouw startpunt
Knooppunt 83
Raaieind
5971NA Horst aan de Maas
Plan route naar startpunt

VVV Venlo

Venrayseweg
5928RH Venlo
077 473 48 48
Stuur een mail

Parkeerplaats centrum

Ericaplein
5971DP Horst aan de Maas

Watertap: gratis water voor onderweg

Pastoor Vullinghsplein
5971CB Grubbenvorst

Veerdienst Velden - Grubbenvorst

blerick

Eindhovenseweg
5922AA Venlo

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Slottermolen

Slottermolen

Waterradmolen

Molens aangedreven met zuivere natuurkracht van beken en strom...

Meer informatie
Geen foto van Het Gebroken Slot

Het Gebroken Slot

Ruïne

De ruïne bestaat uit veertiende- en vijftiende eeuwse restante...

Meer informatie
Geen foto van De Borggraaf

De Borggraaf

Kasteel

Zelfstandig versterkt bouwwerk uit de middeleeuwen dat in die ...

Meer informatie
Geen foto van Huis De Steegh

Huis De Steegh

Kasteel

Het complex De Steeg bestaat uit een vroeger omgracht terrein ...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Bas, Anders

geplaatst op:

De bezienswaardigheden staan achter hoge hagen en de route brengt je voor minimaal 50% langs industrieterreinen en het verlaten en onderkomen Floriade terrein. Geen aanrader!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 156622 | Toegevoegd op 19-6-2014 | Laatst gewijzigd op 16-7-2020

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding