Kastelen kijken in De Graafschap

Fietsroute 156618

Aangeboden door:

5170 119

Omschrijving

Vorden ontstond in de middeleeuwen op een van de dekzandgebieden aan de Vorensche Beek. De naam komt waarschijnlijk van het woord “voorde”, waarmee een doorwaadbare plaats werd aangeduid. Vorden ligt op de rand van Nationaal Landschap Graafschap en de omgeving is hierdoor natuurrijk en een prachtig gebied voor natuurliefhebbers. Het dorp telt maar liefst acht kastelen en is daarmee een van de meest kasteelrijke dorpen van Nederland. Met zoveel monumenten in de omgeving dient Kasteel Den Bramel zich al vrij snel aan. In feite is het een buitenplaats in het hart van de Achterhoek. Het huidige gebouw dateert uit 1725, waarbij een oud muur van een eerder huis werd verbouwd. In 1868 werd het huis voorzien van een neorenaissance trapgevel en in 1881 werd het dak van leisteen voorzien en een torentje geplaatst. Het landgoed mag je bezichtigen, maar het kasteel zelf en de omringende tuinen zijn privé. Huis ’t Velde is een statig wit landhuis waarvan de geschiedenis teruggaat tot minimaal 1326. De voormalige havezate staat op een bosrijk landgoed en wordt sinds 1976 gebruikt door de School voor Politie Leiderschap als studiecentrum. Dan gaan we verder naar het kasteel Hackfort en de erbij horende watermolen. Twee stoere torens kenmerken de burcht. De vesting was van oorsprong een woontoren die grotendeels werd verwoest door Spaanse troepen tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Het kasteel is in 1598 herbouwd en onderging in 1788 een flinke verbouwing. Het kasteel is tegenwoordig in goede staat en ligt in het midden van prachtige bossen en uitgestrekte weilanden. De Hackfortermolen is een onderslag watermolen dateert uit 1700 en werd gebruikt als korenmolen. De Baakse Beek zorgde vroeger voor de aandrijving van de watermolen, maar tussen 1952 en 1997 stond de molen stil doordat de beek niet krachtig genoeg stroomde. Sinds Waterschap Rijn en IJssel in 1997 er voor zorgde dat die situatie verbeterde, werd de Hackfortermolen hersteld en kan hij weer graan malen. Daarnaast is hij als waterkrachtcentrale in gebruik. Dan leidt de route je nog langs het prachtige Kasteel Vorden dat oorspronkelijk een militair bouwwerk is. Eeuwenlang is het in het bezit geweest van verschillende adellijke families. Sinds de Tweede Wereldoorlog raakte het in verval en het duurde tot 2004 voor her huis in oude glorie werd hersteld. Tegenwoordig is het een prachtige huwelijkslocatie en het kan met een gids bezocht worden. De laatste bezichtiging kun je doen bij Kasteel De Wildenborch. Het huis wordt voor het eerst in 1372 en was toen in bezit van roofridder Sweder Rodebaert van Wisch. Door de plundertochten die hij met zijn heren hield, kwamen de burgers in opstand. De kasteelmuren hielden echter nog twee eeuwen stand, totdat de hertog die in het kasteel woonde de verdedigingswerken liet slopen om een vaste bezetting op het kasteel te plaatsen.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

50
50 (Molenbuurtsweg, 7241RP, Lochem, Gelderland, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

50
Jouw startpunt
Knooppunt 50
Molenbuurtsweg
7241RP Lochem
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Zutphenseweg
7251HT Lochem

vorden

Stationsweg
7251GA Bronckhorst

Oosterwal

Tramstraat 41
7241CH Lochem
0573 - 25 07 47
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Vorden_-_watermolen_Hackfort_foto_3

Hackfortermolen

Waterradmolen

Deze ronde stenen stellingmolen stamt uit 1851. In de twintigs...

Meer informatie
Geen foto van Het Velde

Het Velde

Kasteel

De eerste vermelding van het witte landhuis Het Velde stamt ui...

Meer informatie
Geen foto van De Wildenborch

De Wildenborch

Kasteel

Het huidige kasteel is ontstaan uit het poortgebouw van het oo...

Meer informatie
Geen foto van Den Bramel

Den Bramel

Kasteel

Kasteel Den Bramel is een buitenplaats die stamt uit 1396. Het...

Meer informatie
Kasteel Hackfort -Vorden

Kasteel Hackfort

Kasteel

Dit kasteel was van oorsprong een woontoren. Die toren werd ve...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 156618 | Toegevoegd op 19-6-2014 | Laatst gewijzigd op 22-4-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding