Ronde tussen de Bolderberg en Herk-de-Stad

Fietsroute 155181

Aangeboden door:

2800 25

Omschrijving

De route start bij Domein Bovy. De geschiedenis van dit domein gaat terug tot in 1134, toen de norbertijnenabdij gesticht werd op de heuvel van Averbode. In 1991 zijn de vervallen gebouwen van het landgoed gerestaureerd en uitgebreid tot een toeristisch domein voor recreatie. Je vindt er wandelroutes, een kruidentuin en een bijenhal. Ook de inwendige mens komt hier aan zijn trekken: op het domein kun je terecht bij een hotel, een gasthof en pannenkoekenrestaurant. Op het domein ligt ook De Bolderberg, een heuvel van miljoenen jaren oud. De heuvel is met zijn 60 meter een van de hoogste toppen van het Vlaamse Limburg. Rondom de berg vind je vele vijvers, die gevoed worden door de Echelbeek en de Laambeek. Wie goed rondspeurt, kan tijdens de trekperiode de visarend over het water zien scheren.

Je fietst langs Herkenrode Abbey, oftewel de Abdij van Herkenrode. Deze abdij werd gesticht rond 1182 en er werd een klooster voor cisterciënzerinnen gebouwd. Van het twaalfde-eeuwse klooster is niets bewaard gebleven. De gebouwen die je er nu nog wel kunt bewonderen, dateren uit de 16e tot 18e eeuw: het monumentale poortgebouw, de watermolen op de Demer, de infirmerie, de hoevegebouwen, de prachtige tiendschuur en de residenties van de abdissen. Een belevingscentrum vertelt er het verhaal van 600 jaar cisterciënzerinnen en je vindt er prachtige inspiratietuinen om in rond te dwalen. Op de website van de abdij kun je heerlijke abdijproducten kopen: Herkenrodekaas, honinglikeur, vlierbloesemlikeur, sleedoornbessenlikeur, honing, Herkenrodechocolaatjes en natuurlijk het abdijbier Herkenrode Tripel, officieel erkend als Belgisch Abdijbier.

In Herk-de-Stad fiets je langs het Olmenhof-Hariaz Domein. De Olmenhof is een kasteeldomein met een park in het centrum van Herk-de-Stad. Het park is vrij toegankelijk. In het bos de Harlaz vindt je vele inheemse bomen maar ook een aantal bijzondere uitheemse soorten, zoals de mammoetboom.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

302
302 (Galgeneinde, 3550, Heusden-Zolder, Vlaanderen, België)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

302
Jouw startpunt
Knooppunt 302
Galgeneinde
3550 Heusden-Zolder
Plan route naar startpunt

Truck parking

Industrieweg
3550 Heusden-Zolder

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Abdij van Herkenrode-Hasselt

De Abdij van Herkenrode

Abdij

Dit is een voormalig klooster voor Cisterciënzerinnen. Van de ...

Meer informatie
Geen foto van Olmenhof-Hariaz Domain

Olmenhof-Hariaz Domain

Kasteel

Zelfstandig versterkt bouwwerk uit de middeleeuwen dat in die ...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 155181 | Toegevoegd op 10-6-2014 | Laatst gewijzigd op 10-12-2021

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding