Door steden en groen vanuit Markelo

Fietsroute 153991

Aangeboden door:

5706 96

Omschrijving

Je fietst op deze route door landelijk gebied met pittoreske dorpjes, landbouwgronden en bossen. Je rijdt door Markelo, Goor, Hengevelde en Diepenheim en komt onderweg ogen tekort voor allerlei bezienswaardigheden. Zo doe je musea, een landhuis, een windmolen en een watermolen aan. Het landschap rondom Markelo is licht heuvelachtig en wordt gekenmerkt door glooiende essen en vijf heuvels. De plaats telt tientallen rijksmonumenten, waaronder boerderijen, bijgebouwen, havezaten en grafvelden.

Stellingmolen De Hoop is een korenmolen uit 1839. De molen heeft tot 1924 graan gemalen op windkracht, daarna werd er verder gemalen met een elektromotor. In 1991 was van de vervallen molen alleen de romp nog over. Hij is toen grondig gerestaureerd en wordt tegenwoordig regelmatig door een vrijwillige molenaar in bedrijf gesteld.

Je fietst langs Museumboerderij de Zwemkolk, gevestigd in een karakteristieke Twentse boerderij. Je kunt er oude, streekgebonden gebruiksvoorwerpen en archeologische vondsten bewonderen en genieten van een lekker kopje koffie met krentenwegge. Het museum is geopend na telefonische afspraak.
In Goor vind je Klompenmuseum Goor. Dit klompenmuseum ’t Oale Ambacht is geopend in 1992. In het museum kun je een collectie klompen, machines en schoenen bewonderen en alles te weten komen over het oude ambacht van klompen maken.

Watermolen Den Haller ligt aan de Diepenheimse Molenbeek. Het is vermoedelijk de oudste nog bestaande watermolen in Nederland. De korenmolen werd voor het eerst vermeld in 1169. De molen is tot 1970 nog dagelijks in bedrijf gebleven. De boeren uit de omgeving lieten er hun graan malen. Terwijl de molenaar bezig was lieten ze zich een borrel inschenken in de boerderij waar nu een restaurant gevestigd is. De watermolen heeft nog grotendeels zijn oorspronkelijke vorm. Hij staat op houten palen in de molenkolk. De molen is regelmatig geopend voor het publiek.

Huis Pekkedam of Peckedam werd al in de 12e eeuw voor het eerst vermeld in een document. Het oude landhuis werd in 1826 afgebroken en in 1898 werd op die plek de huidige villa gebouwd. De villa hoort bij het landgoed Nijenhuis. Aan de noordzijde is een koetshuis aangebouwd. Het huis wordt omgeven door gras en bomen en is vanaf de weg goed zichtbaar.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

De Hoop (Stationsstraat, 7475AM, Hof van Twente, Overijssel, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
De Hoop
Stationsstraat
7475AM Hof van Twente
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Stationsstraat
7475AL Hof van Twente

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Museumboerderij de Zwemkolk

Museumboerderij de Zwemkolk

Museum
Korenwatermolen Den Haller-Twente-Diepenheim

Watermolen Den Haller

Waterradmolen

De watermolen Den Haller stamt uit de vroege middeleeuwen. Tot...

Meer informatie
Geen foto van Klompenmuseum Goor

Klompenmuseum Goor

Museum
Geen foto van De Hoop

De Hoop

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie
Geen foto van Pekkedam

Pekkedam

Kasteel

Vroeger vond je aan het begin van de oprijlaan naar kasteel Ni...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 153991 | Toegevoegd op 6-6-2014 | Laatst gewijzigd op 19-7-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding