Door het waterrijke gebied in de omgeving van Zwolle

Fietsroute 153440

Aangeboden door:

6361 75

Omschrijving

Genemuiden is gelegen aan het Zwarte Water, waarvan de uiterwaarden de belangrijkste groeiplaats zijn van de paarsachtige kivietsbloem. Genemuiden is de op twee na grootste stad van Noordwest-Overijssel, ook wel de Kop van Overijssel genoemd. Van oudsher is Genemuiden vooral afhankelijk van de biezenteelt. Het verwerken van biezen was een belangrijke bron van inkomsten voor de stad. Verder zul je vele watergangen zien, want het gebied is flink ingepolderd. In Nederland bestaan drie soorten polders: de droogmakerij, de indijking en de ontginning. In een droogmakerij is open water ingepolderd. Hier is een meer of plas letterlijk drooggemaakt. Een indijking is een inpoldering van een gebied aan de kust. Het zijn vaak kwelders die hier zijn drooggevallen en dijken beschermen het gebied en houden het water er nu weg. Bij een ontginning is natuurlijke woeste grond ontgonnen en klaargemaakt om cultureel te bewerken. Een ontginning hoeft dus niet altijd in een polderlandschap te resulteren, voormalige veen-, moeras-, heide- of duingebieden kunnen natuurlijk ook een andere bestemming krijgen. In Hasselt kun je de mooie korenmolen De Zwaluw  bewonderen. De eerste molen op deze plek werd in 1784 gebouwd, maar het was nodig om deze na een brand in 1857 te herbouwen. De stellingmolen heeft een paar mooie bedrijfsgebouwen die ooit bij het molencomplex hoorden. Een vrijwillige molenaar stelt De Zwaluw nog regelmatig in bedrijf. Een ander fraai exemplaar is de Monnikenmolen in Sint Jansklooster. De in 1857 gebouwde stellingmolen is met riet gedekt. Ook deze molen fungeerde, en fungeert nog steeds als korenmolen. Waar De Zwaluw meer ingebouwd is, zijn deze molen en de bijgebouwen al van veraf te zien. Een prachtig plaatje!

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Parkeerplaats centrum (Streukelerstraat, 8061ZE, Zwartewaterland, Overijssel, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Knooppunt Parkeerplaats centrum
Streukelerstraat
8061ZE Zwartewaterland
Plan route naar startpunt

Toeristisch Informatie Hasselt

Markt 4
8061 GP Hasselt
038 477 13 29
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Monnikenmolen

Monnikenmolen

Museum
Geen foto van Molen De Zwaluw

Molen De Zwaluw

Windmolen

De inwoners van Hasselt moesten vroeger helemaal naar Zwolle t...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 153440 | Toegevoegd op 4-6-2014 | Laatst gewijzigd op 23-1-2019

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding