Fietsend langs het water in België

Fietsroute 153426

Aangeboden door:

2563 20

Omschrijving

De Schelde ontspringt in het noorden van Frankrijk en mondt uiteindelijk via de Westerschelde uit in de Noordzee. Via deze route verken je de Scheldevallei rondom het Oost-Vlaamse Oudenaarde, een stad die wordt omringd door de groene heuvelkammen van de Vlaamse Ardennen. De Schelde doorkruist deze stad van zuidwest naar noordoost. Oorspronkelijk zocht de Schelde kronkelend haar weg door de Vlaamse Ardennen. Vooral in de twintigste eeuw werden vele meanders afgesneden om de Schelde recht te trekken. Je fiets vooral in de Scheldevallei, een groot deel volg je het jaagpad langs de Schelde. In het landschap zijn verschillende afgesneden Scheldemeanders bewaard gebleven. Vanaf de dijk langs de Schelde heb je bijvoorbeeld prachtig uitzicht op de Heurnemeersen, net ten noorden van Oudenaarde. De oude riviermeanders, bossen, graslanden en moerasvegetatie van dit reservaat herbergen een rijke flora en fauna. De rosse vleermuis heeft er zijn jachtgebied. Hij vindt er een waar feestmaal door de vele insecten die er voorkomen. Er broeden ook 55 soorten vogels en er zijn 14 soorten libellen en 22 soorten dagvlinders waargenomen. Ten zuiden van Oudenaarde fiets je langs natuurgebied de Langemeersen. Je ziet hier hooilanden met wilde bloemen en vele vogels, zoals de sprinkhaanrietzanger en zomertaling. Ook Oudenaarde is een bezoekje meer dan waard. De stad was van de zestiende tot de achttiende eeuw vermaard om de productie van schitterende wandtapijten. Tegenwoordig draagt Oudenaarde de bijnaam 'De parel van de Vlaamse Ardennen'. In de stad kun je het stadhuis bewonderen, een schoolvoorbeeld van Brabantse laatgotiek, of je strijkt er neer voor een van de fameuze bruine bieren.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

42
42 (Brulbeek, 9790, Wortegem-Petegem, Vlaanderen, België)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

42
Jouw startpunt
Knooppunt 42
Brulbeek
9790 Wortegem-Petegem
Plan route naar startpunt

Kasterstraat
8570 Anzegem

Centrum Ronde Van Vlaanderen

Markt
9700 Oudenaarde
+32 55 33 99 33
Stuur een mail

Toerisme Oudenaarde

Stadhuis, Markt
9700 Oudenaarde
+32 (0)55 31 72 51
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Wandtapijtenmuseum

Wandtapijtenmuseum

Museum

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 153426 | Toegevoegd op 4-6-2014 | Laatst gewijzigd op 22-4-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding