De duinen en de kust van Vlieland

Fietsroute 153210

Aangeboden door:

18281 183

Omschrijving

Deze route voert over Vlieland, veelzijdig eiland van rust en natuur. Hier hebben de elementen vrij spel en kun je echt uitwaaien en opladen. Geniet op de fiets van de zilte geur van de Waddenzee, de frisse bries die over de Noordzee waait en de zoete lucht van de dennenbossen. Start en eindpunt van deze route is het Posthuys Vlieland. In de gouden eeuw gingen koopvaardij- en oorlogsschepen op doortocht naar alle windstreken voor anker op Vlieland. De posterijen werden ingesteld om de schepen snel te kunnen bereiken. Het Posthuys was het onderkomen van de Vlielandse postiljon, die de post op zandplaat de Vliehors ophaalde van het Texelse postbootje. Tegenwoordig kun je in het Posthuys heerlijk genieten van lekker eten, drinken en een groot, beschut terras in het zonnetje. Het eerst stukje van je route maak je een klein uitstapje langs Kroon's polders. Het brakke water van de Kroon's polders zorgt voor een unieke vegetatie en talloze vogels vinden er een plek om te broeden. Tussen het riet en het gras en langs het water vind je de nesten van meer dan 60 vogelsoorten, waaronder eidereenden, lepelaars, kluten en aalscholvers. Je fietst een stuk langs de Waddenzee en maakt dan de oversteek naar de andere kant van het eiland door de duinen met hun veelzijdige vegetatie. In de stuivende duinen vlakbij de zee vind je helm, zandhaver en blauwe zeedistels. In de jonge duinvalleien daarachter groeien vlierbosjes en duindoornstruiken. In de oudere duinen groeien kraaiheide en eikvaren, maar ook korstmossen en heidevelden. Het bos op Vlieland is aan het begin van de 20e eeuw aangeplant om de verstuiving van het duinzand tegen te gaan. Tegenwoordig wordt veel van het dennenbos vervangen door loofbomen om uitdrogen van de bodem door verdamping tegen te gaan. In de jachthaven van Vlieland kun je even van de fiets stappen voor een kop koffie met huisgemaakt gebak, een feestelijke cocktail met tapas of een heerlijk diner. Bij Havenpaviljoen De Dining heb je een adembenemend uitzicht op de Waddenzee en de talloze scheepjes in de jachthaven. Je krijgt er meteen het echte Vlielandgevoel. Het enige dorp op het eiland is Oost-Vlieland. Het tweede dorp, West-Vlieland, is in 1736 door de zee verzwolgen. In Museum Tromp's Huys woonden vroeger commissarissen van de Admiraliteit, het 14e-eeuwse gezag over de vloot. In dit oudste pand van Vlieland heeft ook de Noorse kunstenaar Betzy Akersloot-Berg gewoond. Het museum, met zijn historische inrichting, vertoont naast haar werk wisselende expositities. Ook vind je er een museumwinkel. In De Noordwester, Informatiecentrum kom je alles te weten over Vlieland en haar natuur, geschiedenis en inwoners. Je kunt je vergapen aan een enorm potvisskelet, een zeeaquarium, de grootste zandverzameling van Nederland, een expositie van Staatsbosbeheer, jutterschatten, wrakvondsten en veel meer. Ook kun je er terecht voor excursies door Kroon's polders onder begeleiding van een gids van Staatsbosbeheer.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Posthuys Vlieland (Postweg, 8899BZ, Vlieland, Friesland, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Posthuys Vlieland
Postweg
8899BZ Vlieland
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Pad van Zes
8899BZ Vlieland

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

http://www.fietsvoordeelpas.nl/webelements/data/restaurants256.png

Posthuys Vlieland

Hotel

Welkom bij hotel Het Posthuys Vlieland! Na een lange strandwan...

Meer informatie
http://www.fietsvoordeelpas.nl/webelements/data/restaurants262.png

De Dining

Restaurant

De Dining ligt aan de vernieuwde jachthaven van Vlieland. Een ...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Geen foto van De Noordwester, Informatiecentrum

De Noordwester, Informatiecentrum

Museum
Geen foto van Museum Tromp's Huys

Museum Tromp's Huys

Museum

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Marc

op:

"Niet helemaal wat ik verwachte"

 geplaatst op:

Vanuit het dorp zou best met routenummers zoals met de knooppunten gewerkt kunnen worden. Dat zou het een stuk duidelijker maken.

Frouwe, Anders

op:

"Zo mooi, Vlieland !"

  op:

Gerard

op:

Jordi

op:

Veerle

op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 153210 | Toegevoegd op 3-6-2014 | Laatst gewijzigd op 1-4-2021

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding