Historische watermolens in de Limburgse Kempen

Fietsroute 151252

Aangeboden door:

2785 36

Omschrijving

Deze route door het Belgisch-Nederlandse grensgebied voert je door het natuurgebied Stramprooierbroek. Onderweg geniet je van het prachtige Vlaamse landschap en doe je vlak over de Nederlande grens drie historische watermolens aan. Startpunt van deze route is De Potter, waar je al vanaf 1926 ambachtelijk ijs kunt kopen. De ijssalon in Bree staat alom bekend om zijn heerlijke, verse vanilleijs. Maar dat niet alleen: er worden dagelijks twintig smaken vers bereid. De Potter is ook het ideale eindpunt van je rit: je kunt er een heerlijke maaltijd kiezen van de uitgebreide brasseriekaart. De route van vandaag voert je door natuurgebied Stramprooierbroek, dat ligt tussen Stramproy, Bree en Kinrooi. Het is het stroommoeras van de A-beek, die er ooit in een kom vloeide en plaatselijk wel één kilometer breed was. Rond 1870 werd het gebied drooggelegd met het afwateringskanaal de Lossing.?Je vindt er elzenbroekbossen, wilgenstruwelen, open moeraszones, natte graslanden, eikenbossen en heiderestanten. In de natuurbossen kan de natuur haar gang gaan: er wordt niet ingegrepen De ontwatering wordt tegenwoordig tegengegaan met stuwen. De grote boterbloem en mattenbies voelen zich hier thuis en er worden vele bijzondere libellen en vlinders waargenomen. Over de Nederlandse grens fiets je langs watermolen de Broekmolen, gebouwd in 1738. De korenmolen werd gevoed door de Abeek. De molen met drie koppels maalstenen heeft ruim twee eeuwen gemalen, tot het midden van de jaren '50 van de 20e eeuw. De Broekmolen is nu wel draaivaardig, maar hij maalt niet meer. Je kunt hem op afspraak bezoeken. Watermolen De Uffelsemolen of Uffelse Molen is een voormalige banmolen, waar omwonenden verplicht hun graan moesten laten malen. Hij is gebouwd in de 13e of 14e eeuw en hoorde bij een boerderij die naast de molen stond. In 1726 zijn de boerderij en de molen volledig afgebrand en weer opnieuw opgebouwd. De molen heeft geen gaande werk meer en is buiten bedrijf. Watermolen De Armenmolen staat aan de Ittersebeek. Deze korenmolen uit 1686 werd gebouwd om minder bedeelden de kans te geven hun graan te malen. Hij heeft zijn functie tot 1950 vervuld. De molen ziet er aan de buitenkant nog vrij authentiek uit. Hij heeft nu geen waterrechten meer, maar het rad draait nog wel zo veel mogelijk. De molen wordt bewoond.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

7
7 (Kapelstraat, 3960, Bree, Vlaanderen, België)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

7
Jouw startpunt
Knooppunt 7
Kapelstraat
3960 Bree
Plan route naar startpunt

Parking

Bocholterstraat
3960 Bree

Bezoekerscentrum Natuurpunthuis Mariahof

Mariahofstraat
3960 Bree

Oplaadpunt

Lochtstraat
6039 RV Weert

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Uffelsemolen

Uffelsemolen

Waterradmolen

Molens aangedreven met zuivere natuurkracht van beken en strom...

Meer informatie
Geen foto van Broekmolen

Broekmolen

Waterradmolen

Langs de Aa-beek op de Nederlands-Belgische grens in Stramproy...

Meer informatie
Armenmolen-Neeritter

Armenmolen

Waterradmolen

Molens aangedreven met zuivere natuurkracht van beken en strom...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 151252 | Toegevoegd op 26-5-2014 | Laatst gewijzigd op 10-12-2021

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding