Langs kappelletjes naar Ninove

Fietsroute 148481

Aangeboden door:

1159 22

Omschrijving

De Denderstreek is een regio in de provincie Oost-Vlaanderen. De streek ontleent zijn naam aan de 65 kilometer lange rivier de Dender die in de Schelde uitmondt. De Dender meandert door het soms lichtjes glooiende groene landschap. Ze is omgeven door laaggelegen meersen, met afwisselend natuurlijke moerasgebieden en populierenaanplantingen. Had de rivier vroeger vooral een economische functie, nu varen er vooral plezierjachten. Op deze route rij je langs twee eeuwenoude kapelletjes. De Kapel Bevingen was ooit een volwaardige parochiekerk dat waarschijnlijk in de 12de eeuw werd gebouwd. Het kapelletje ligt op een heuvel tussen het groen – echt een plek om even tot rust te komen. De Woestijnkapel bevindt zich op het Jacobskerkenpad naar Santiago de Compstella. Delen van de huidige constructie dateren uit de 14e en 15e-eeuw, maar de huidige kapel werd opgetrokken in 1600. De naam van de kapel heeft niets te maken met een droog zandgebied, maar verwijst naar hoe de streek er ten tijde van de bouw uitzag: als een ‘wastijn’ ofwel een onbebouwde woestenij. Zoals het een oud gebouw betaamt, vormt de kapel nog steeds het onderwerp van talrijke bizarre verhalen en legenden. Zo zou een herder eeuwen geleden eens een koperen kruisbeeld gevonden hebben op de toenmalige Woestijnheuvel. Hij gaf het aan de pastoor, die het meenam naar de parochiekerk van Gooik. De dag erna was het kruis echter verdwenen. Volgens de legende prijkt het beeld sindsdien weer op de Woestijnheuvel. Breughel gebruikte de Woestijnkapel vaak als achtergrond op zijn doeken en panelen. Iets verderop kom je langs de Grot Kapel, De Grot van Poelk. Langs de oever van de Dender rij je Ninove binnen. Deze gezellige provinciestad kent een rijk textielverleden. Blikvanger in Ninove is de scheve toren van de Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartkerk. De kerk maakte ooit deel uit van het gebouwencomplex van de Norbertijnenabdij waarvan je de fundamenten nog steeds kan bewonderen in de archeologische tuin. Zodra je Ninove verlaat, rij je de Dendervallei binnen. In dit natuurlijke overstromingsgebied fiets je door een oogstrelende afwisseling van beboste en open ruimte, van hoge en lage plantengroei, van loofbossen, natuurlijke poelen en natte graslanden.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

97
97 (Peyenbeekweg, 9400, Ninove, Vlaanderen, België)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

97
Jouw startpunt
Knooppunt 97
Peyenbeekweg
9400 Ninove
Plan route naar startpunt

Begraafplaats Denderwindeke

Neuringen
9400 Ninove

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Woestijnkapel

Woestijnkapel

Kapel of kruis

De hoeksteen van de samenleving in oude en moderne tijden zijn...

Meer informatie
Geen foto van Kapel Bevingen

Kapel Bevingen

Kapel of kruis

De hoeksteen van de samenleving in oude en moderne tijden zijn...

Meer informatie
Geen foto van Grot Kapel

Grot Kapel

Kapel of kruis

De hoeksteen van de samenleving in oude en moderne tijden zijn...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Super mooi"

  op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 148481 | Toegevoegd op 12-5-2014 | Laatst gewijzigd op 25-12-2017

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding