Omschrijving

Maak kennis met de unieke streek rondom de Belgische gemeente Heusden-Zolder. Hier domineerde ooit de mijnbouw het dagelijks leven. De mijnterril van Heusden-Zolder is hier het zichtbare bewijs van. Deze berg van afvalsteen torent 85 meter de lucht in. Op de top wedijveren een weids uitzicht en de talrijke koninginnenpages om je aandacht. Het voormalige zwarte goud is de afgelopen jaren omgesmeed tot een groene diamant. Rondom deze terril is een prachtig en kostbaar natuurreservaat ontstaan met een oppervlakte van 124 hectare. Verschillende zeldzame vogels doorkruisen het luchtruim, zoals de ijsvogel en nachtzwaluw.

Je rijdt door de Koerselse Heide en komt langs de Kapel van O.L. Vrouwe aan de Staak, een bedevaartsoord. Volgens de overlevering verdwaalde in 1826 een man in dit natuurgebied. Omdat hij niets meer te drinken had en dreigde te sterven, riep hij de Heilige Maria aan. En zie, er ontsprong een bron met heilzaam water. Uit dankbaarheid plaatste de man er een staak met Mariabeeld. Ook werd er een kapel gebouwd, waarvan het koor nog uit 1833 stamt. Ook hangt er een achttiende eeuws Drievuldigheidsschilderij. De bron bestaat nog steeds, al komt het water tegenwoordig uit een kraan.

Net voorbij Helchteren fiets je langs Kasteel Ter Dolen, een zestiende eeuws domein. Nadat de abten van Sint-Truiden dit kasteel verlaten hadden, openden de huidige eigenaren de eeuwenlang gesloten kasteelpoort. Daarmee begon het succesverhaal van hun abdijbieren. Ter Dolen Donker is verkozen tot tweede beste Belgisch donker abdijbier en zelfs tot beste van Vlaanderen. De moeite waard dus om even af te stappen voor een biertje of om het kasteel te bekijken!

Je klimt naar de top van de ongeveer zestig meter hoge Bolderberg. De Bolderberg ligt in een prachtig natuurgebied en is bedekt met een laag ijzerzand, keien en bossen. Een groot deel van de heuvel behoort tot Kasteel Vogelsanck. Aan de voet van de helling liggen de vijvers van Terlaemen, die bij kasteel Terlaemen horen. Onder aan de steil aflopende heuvel vind je gebiedjes met natte heide en hoogveen. Langs de oever van het Albertkanaal rij je terug naar het startpunt van de route.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Kasteel Ter Dolen (Eikendreef, 3530, Houthalen-Helchteren, Limburg, België)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Kasteel Ter Dolen
Eikendreef
3530 Houthalen-Helchteren
Plan route naar startpunt

De Roedel

Heerstraat
3530 Houthalen-Helchteren

Toerisme Houthalen-Helchteren

Pastorijstraat 30
3530 Houthalen-Helchteren
+32 (0)11 49 21 40
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

La Reine Sucrée

La Reine Sucrée

Fietscafe

La Reine Sucrée is een gezellig tuinterras net iets buiten Hel...

Meer informatie
VVV-Toerisme Houthalen-Helchteren

Toerisme Houthalen-Helchteren

Bezoekerscentrum

VVV-Toerisme Houthalen-Helchteren is hét informatiekantoor voo...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Geen foto van Kasteel Ter Dolen

Kasteel Ter Dolen

Kasteel

Kasteel Ter Dolen is een kasteel uit de 16e eeuw. De voorgange...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Dave, Anders

op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 147552 | Toegevoegd op 6-5-2014 | Laatst gewijzigd op 10-10-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding